SNS posle izbora može sama!

 Đilas malo ispred SPS VIDEO

Beograd — Još je neizvesno hoće li na proleće biti vanrednih parlamentarnih izbora. Ukoliko se ove godine ipak bude išlo na birališta, ko izborima gubi, ko dobija?

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Očekuje sa da bi poslednje nedelje januara SNS mogla da donese odluku o tome da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ili ne. Do sada se spekuliše da će oni biti održani ili krajem marta ili početkom aprila.

Direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja „Ipsos stratedžik marketinga“ Marko Uljarević kaže za Vesti TV Prva da bi se izlaznost u slučaju održavanja takvih izbora bila slična onoj koja je bila na izborima 2016. i 2014, odnosno da se radi o cifri od 3,6 do 3,7 miliona.

„To odgovara vladajućoj koaliciji, a ne očekujem neke bitne promene kada je u pitanju njihov rejting i rezultat koji bi ostvarili na izborima. SNS bi bila u prilici da sama osvoji vlast i formira vladu. SPS bi se kretao u domenu rezultata koje je imao na izborima 2016. i 2014.“, kazao je on.

Ono što je novo, dodaje Uljarević, je što se u ovom trenutku ne zna u kom formatu bi opozicija izašla na izbore. „Znamo da je u ovom trenutku Đilas nešto malo ispred SPS-a, ali ne znamo kakv bi rezultat ostvarili jer ne znamo ko će sve učestvovati“, dodao je on.

Govoreći o opoziciji, rekao je i da je u suštini to skup ljudi koji bi glasao protiv Vučića, ali koji ne znaju koga bi od opozicije konkretno podržali. Na pitanje da li i opozicija dobija nešto održavanjem vanrednih izbora on kaže da dobija, ali nešto što nije vezano za rejting na tim istim izborima.

„Kada pogledate većinu lidera koji slove za lidere opozicije u ovom trenutku, gotovo niko od njih nije učestvovao na parlamentarnim izborima samostalno“, kaže on i objašnjava da bi učešćem da izborima dobuili ejdnu vrstu legitimiteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *