ŠOJGU: Zemlje „mladonatovci“ se utrkuju ko će više pogoršati odnose sa Rusijom!

Aktivne akcije država Severnoatlantskog saveza praktično su poništile dijalog o bezbednosti u Evropi, a posebno dijalog između NATO-a i ruske vojske, rekao je ruski ministar odbrane Sergei Šojgu.

„Želeo bih da istaknem da su odnosi u Evropi u pogledu bezbednosti i dijaloga, posebno vojni, zapravo svedeni na nulu zbog aktivnih dejstava država NATO. Odnosi se nastavljaju hladiti i to aktivno“, rekao je Šojgu tokom sastanka sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom.

„Možemo da vidimo kako se pojedine zemlje utrkuju -„mladonatovci“ – mi ih tako nazivamo, aktivno bore za dodelu nagrada, ko će više i dublje pogoršati odnose sa Rusijom. Verovatno, takva će se nagrada uskoro pojaviti u Evropi“ – rekao je Šojgu.

Takvo stanje stvari ne može zadovoljiti rusku stranu, rekao je on.

„Ne možemo naravno biti zadovoljni, ali smo zadovoljni što imamo priliku da komuniciramo s vama. Vidimo vaše napore kako bismo osigurali bezbednost u Evropi. Nadamo se da će naš dijalog sa vama omogućiti da napravimo još jedan korak ka podizanju nivoa bezbednosti u Evropi. Početak aktivnijeg, i što je najvažnije, konstruktivnijeg dijaloga između evropskih zemalja u oblasti evropske bezbednosti. Dobrodošli u Moskvu, drago mi je što se vidimo“, rekao je Šojgu.

Šojgu se zahvalio Gremingeru i delegaciji OEBS-a za učešće na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

„Napominjemo da je tradicionalno učešće OEBS-a na forumu dobar znak i, što je najvažnije, dobar podsticaj za dalji razvoj i nastavak odnosa“, rekao je Šojgu.

Izvor: Vostok

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *