ŠOK Poskupljuje održavanje računa u bankama

S obzirom na to da je sada prosečan iznos za mesečno održavanje tekućeg računa 150, nova cena ove usluge dostići će skoro 200 dinara, piše Blic. Kada se na to dodaju elektronsko i telefonsko bankarstvo, korišćenje kartica ili čekova, trajni nalog, SMS obaveštenja… održavanje će poskupeti sa prosečnih 250 na oko 350 dinara.

Zanimljivo je da pojedine banke čak uvode i nove vrste tekućih računa, a za njihovo održavanje naplaćivaće i čitavih 400 dinara mesečno. Naime, jedna od vodećih banaka u Srbiji poslala je obaveštenje klijentima da će od septembra podići cenu održavanja računa. U obrazloženju su naveli da na to „utiču i promene na finansijskom tržištu“.

„Banka je usvojila nove tarife koje će početi da se primenjuju od 15. septembra“, navodi se u mejlu koji su dobili klijenti.

Kod ove banke je održavanje tekućeg računa iznosilo 125 dinara, a po novom cenovniku će biti 195, što je čak 44 odsto više. U još nekoliko banaka potvrdili su da uskoro menjaju naknade.

S druge strane, neke banke su uvele nove usluge. U jednoj velikoj banci kažu da se naknade za vođenje nove usluge, tzv. set tekućeg računa, „razlikuju u zavisnosti od tipa odabranog seta“.

Urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac naglašava da banke ne zarađuju na naknadama, nego na klijentima.

„Cilj svake banke je profit, a naš odnos prema novcu im daje osnova za pronalaženje načina za ubiranje dobiti. Recimo, u nekim bankama je održavanje tekućeg računa i dalje besplatno, a negde košta 450 dinara mesečno. Oni koji plate najčešće ne mare za tih 450 dinara, a to je sociološki aspekt na koji banke računaju“, kaže Uzelac.

Inače, udruženja potrošača nedavno su kritikovala naknade za obradu kredita koje su izražene u procentima, a reagovala je i NBS upozorenjem da one moraju da budu fiksne. Iako su pojedine banke početkom godine smanjile ove naknade za oko jedan odsto, nijedna nije uvela fiksni iznos, a zanimljivo je da upravo banke koje su spustile naknade sada povećavaju troškove za održavanje tekućih računa.

Bankarski sektor je u prošloj godini ostvario dobit pre oporezivanja od 150 miliona evra. To je najveći iznos profita banaka od 2010. godine. U 2016. su neto prihodi od svih vrsta naknada i provizija bili drugi po veličini prihodi banaka iza prihoda od kamata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *