ŠOK! RUSKI NAJSMRTONOSNIJI AVION IZNAD KOREJE!

Ceo svet bez daha prati najnoviju eskalaciju krize u Severnoj Koreji, a ruska avijacija preletela je neutralne vode Japanskog, Žutog i Istočnog kineskog mora, obišavši Korejsko poluostrvo.

Leteli su ruski strateški nosači raketa Tu-95MS, a pratili su ih lovci Su-35S i avioni za radarsko nadgledanje i navođenje A-50U, poznat i kao „leteći radar“.

A-50U je prvi let imao 2011. godine, kao najnovije poboljšanje prvobitnog A-50, koji je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1989. godine.

Ovaj avion je na Zapadu poznat po NATO kodnom imenu „Mejnstej“. Avioni „Berijev“ obično nose početnu rusku oznaku „B“ ispred broja, ali je letelica ipak zadržala oznaku „A“ koju je Berijev dodelio prototipu.

Avion je modernizovan radiotehničkim kompleksom „Šmelj“, koji može da otkrije ciljeve na rastojanju od 300 do 600 kilometara.

Avion A-50 otkriva i identifikuje objekte u vazduhu, određuje njihove koordinate i podatke o putanji leta i prenosi informacije komandnim centrima. A-50 takođe deluje kao kontrolni centar, navodeći lovce-presretače i taktičke vazduhoplove u cilju napada na zemaljske ciljeve na malim nadmorskim visinama. Uloga A-50 je slična onoj koju u američkom vazduhoplovstvu ima E-3 AEV, sistem koji je razvio „Boing“.

Letelica je razvijena iz transportnog aviona „Iljušin“ IL-76MD.

Nova modifikovana letelica dobila je digitalni sistem za upozoravanje radara i kabinu sa povećanim komforom koja može da se koristi za dugotrajno patroliranje vazdušnim prostorom.

Časopis Nešenal interest nazvao je A-50U „najsmrtonosnijim ruskim avionom za koji nikad niste čuli“.

Izvor: Kurir

Foto: Jutjub

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *