SPASKOVSKI SE SPASAO: Kinezi kupuju rudnik u Boru!

DA LI ĆE POSLE SMEDEREVSKOG SARTIDA I RTB BOR DOBITI PARTNERA IZ KINE?

 

 

Kinezi kupuju rudnik u Boru!

 

 

Afera ekskluzivno saznaje da će spasilac posrnulog borskog i srpskog giganta najverovatnije biti kineska kompanija “Cijin” koja je u proteklom periodu već pokazala interesovanje za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor

 

 

Prilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem  u martu ove godine, predstavnici Cijin majning grupe (Zijin Mining Group Co. Ltd.) su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za ceo region, i izrazili nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu s najvišim svetskim standardima

Cijin je inače  jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga kompanija po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.  Zijin Mining Group Co., Ltd. uglavnom se bavi istraživanjem i miniranjem zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih resursa. Kao vodeći proizvođač metala u Kini, Cijin grupa se nalazi  na trećem mestu među svetskim komapnijama za preradu zlata

 

 

 

Da li će ova godina biti presudna za sudbinu Rudarsko topioničarskog basena Bor, jednog od giganata srpske privrede i države i da li se spasilac može očekivati sa iste strane kao i u slučaju smederevskog Sartida?

Mnogo toga bi trebalo da bude jasno do kraja ovog meseca budući da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila u Boru da će tender za izbor strateškog partnera za RTB biti raspisan tokom juna i da očekuje „jaku utakmicu“, kao i da smatra da će RTB biti jači i stabilniji posle izbora strateškog partnera.

Premijerka je na svečanosti povodom otpočinjanja geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata na lokalitetu Čukaru Peki kod Bora, za koji se pretpostavlja da je jedan od najbogatijih u svetu, kazala da će novi rudnik značiti „jači Bor, Istočnu Srbiju i rudarstvo“.

-U ovom trenutku RTB Bor doprinosi našem BDP-u i ekonomiji zemlje sa 0,8 odsto godišnje, a ako uradimo to kako treba i onako kao što se nadamo, očekujem da će to biti dodatnih jedan odsto. Dakle, ukupno 1,8 procenata (BDP) što je puno za ekonomski razvoj Srbije“, izjavila je Brnabić i dodala da očekuje da će strateški partner biti izabran ove godine, posle čega će RTB Bor biti „jači kompleks koji će na bolji i efikasniji način odgovoriti na naše potrebe za dinamičnim ekonomskim razvojem“, slično doprinosu koji je posle nalaženja stranog partnera dala Železara Smederevo.

Premijerka je rekla da će biti očuvano  i svih pet hiljada radnih mesta u RTB Bor.

Ono što premijerka nije tom prilikom rekla a što Afera ekskluzivno saznaje jeste da će spasilac posrnulog borskog i srpskog giganta najverovatnije biti kineska kompanija “Cijin” koja je u proteklom periodu već pokazala interesovanje za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor.

Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije koji su iskazali interesovanje za strateško partnerstvo u RTB Bor, što samo potvrđuje veliku zainteresovanost kineskih kompanija za ulaganja u Srbiji, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Prilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem  u martu ove godine, predstavnici Cijin majning grupe (Zijin Mining Group Co. Ltd.) su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za ceo region, i izrazili nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu s najvišim svetskim standardima. Namera te grupacije je, kako su naveli njeni predstavnici, da postane vodeća međunarodna rudarska kompanija kroz uspostavljanje ravnoteže između sopstvenog razvojnih ciljeva, zaštite životne sredine, obezbeđivanja nagrada za zaposlene i investitore i dobrobiti za zajednice u kojima posluje.  Kompanija, po njihovim rečima, primenjuje najviše standarde bezbednosti na radu, obezbeđujući zaposlenima sigurnu i zdravu radnu sredinu, kao i dobre uslove za razvoj karijere.

Sastanku Vučića s predstavnicima kompanije Cijin tada je prisustvovao  i ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je ranije rekao da će kandidati za starteškog partnera RTB-a biti one kompanije koje budu spremne da dokapitalizuje borski kombinar sa 300 do 330 miliona dolara.  On je rekao da će država zadržati zaštitni paket u RTB-u, koji ne mora nužno da bude većinski. Plan je da se obezbede značajne investicije u nove rudnike RTB-a, poveća proizvodnja bakra iz sopstvenih sirovina na 80.000 tona godišnje i održi postojeće zaposlenost.

 

Cijin je inače  jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga kompanija po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.  Zijin Mining Group Co., Ltd. uglavnom se bavi istraživanjem i miniranjem zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih resursa. Kao vodeći proizvođač metala u Kini, Cijin grupa se nalazi  na trećem mestu među svetskim komapnijama za preradu zlata. Cijin je jedna od kompanija sa najvećim metalnim mineralnim resursima u Kini i jedna je od najprofitabilnijih kompanija u toj industriji već nekoliko uzastopnih godina. Do kraja 2016. godine kompanija je posedovala 1347,41 tona zlata, 30,06 miliona tona bakra, 9,5 miliona tona olova / cinka, molibdena i volframa. Cijin kompanija trenutno upravlja zlatnim rudnikom Cijinshan, najvećim rudnikom zlata na otvorenom, zajedno sa još tri rudnika zlata u proizvodnji. Cijin je u 2006. godini imao 49,28 tona zlata što predstavlja 20,53% ukupne proizvodnje u Kini.

Podsetimo da je Rudarsko-topioničarski basen Bor jedini proizvođač bakra, zlata i srebra u Srbiji. Gigant koji je 80-ih godina donosio milione SFRJ, koji je u svom proizvodnom lancu imao desetine povezanih fabrika i zapošljavao više od 20.000 ljudi, danas je jedan od najvećih dužnika u zemlji. Dug RTB-a iznosi 1,2 milijardi evra, podaci su iz unapred pripremljenog plana reorganizacije tog preduzeća. Prema navodima generalnog direktora RTB-a Blagoja Spaskovskog, u trenutku kada ga je Vlada Srbije krajem 2008. imenovala na to mesto, dugovi ove kompanije iznosili su oko 860 miliona evra, od čega je oko 600 miliona bio dug državi i državnim preduzećima. Neke od obaveza koje ulaze u ovaj dug starije su od 15 godina, kao što je dug od više od 330 miliona evra prema Pariskom i Londonskom klubu. U ove obaveze prema državi i njenim preduzećima ulazi i dug prema NIS-u, prema EPS-u, prema Poreskoj upravi ili Fondu za razvoj za subvencije za plate.

Da li će još jedan kineski gigant spasiti srpskog posrnulog privrednog giganta kao u slučaju smederevskog Sartida moglo bi definitivno da bude poznato prilikom posete kineskog predsednika Si Đinpinga koja bi trebala da usledi do kraja ove godine. U svakom slučaju u Boru su više nego raspoloženi da Kinezi budu ti koji će postaviti RTB Bor na zdrave noge i sačuvati radna mesta. Malo u šali a više u zbilji, saznajemo da su sindikalci i zaposleni u RTB BOR prepevali čuveni predratni šlager i refren koji u originalu glasi “Ne plači majčice mila jer mene čuva sad Bog” koji u novoj verziji glasi: “Ne plači majčice mila jer Kinezi sad čuvaju Bor”…

Srećko Milovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *