SPREMA SE HAOS? Neće raditi bolnice, banke, ostaćemo bez struje!

Svet će uskoro da doživi globalnu digitalnu sabotažu, koja bi mogla potpuno da parališe bankarski sistem, kao i druge važne institucije, upozorava direktor holandske tajne službe Rob Bertoli.

On upozorava da bi moglo dići do haosa i nereda, te da je sabotaža životno važne infrastrukture izuzetno opasna. Na konferenciji o informatičkoj bezbednosti u Hagu, Bertoli je poručio da je pretnja sajber-napadom realna i da se nalazi „tu oko nas“.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je, od petka, u do sada neviđenom informatičkom napadu, pogođeno više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta. Hakeri su aktivirali virus „Vonakraj“.

Još 2012. godine najveća saudijska naftna kompanija bila je na meti kratkog napada, a pre tri godine hakovana je ukrajinska kompanija za distribuciju električne energije, zbog čega nije bilo struje na nekoliko časova.

Infrastruktura širom sveta je povezana, što ima velikih prednosti, ali i nedostataka.

„Zamislite šta će se dogoditi ako se na dan-dva ili na sedam dana izvrši sabotaža čitavog bankarskog sistema“, upozorava Bertoli.

On ukazuje i na mogućnost sabotaže u saobraćajnoj mreži ili na eventualni napad na kontrole leta dok daju uputstva avionima. Posledice bi bile katastrofalne.

Zemlje se moraju pripremiti za buduće prijetnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati.

Stručnjaci za informatičku bezbednost upozoravaju da su mogući novi napadi i veruju da su, možda, otkrili vezu između Severne Koreje i poslednjeg sajber-napada globalnih razmera, za koji niko još nije preuzeo odgovornost, podsećaju portali.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *