SPREMLJENI NEOBORIVI DOKAZI: Srbija kreće u lov na Tačija!

Ovaj put se neće izvući – Srbija spremila ozbiljne dokaze protiv Tačija, Haradinaja i ostalih zločinaca OVK!

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović uveren je da će Specijalni sud za ratne zločine OVK dati odgovore na pitanja u vezi sa počinjenim zločinioma na KiM, da će izvršioci biti kažnjeni, a žrtve i njihove porodice dobiti satisfakciju i mir!

– Poruke koje stižu od pojedinih lidera i veterana OVK prema tom sudu i optužnicama, koje će se očekuju, su negativne. Vodi se jedna kampanja, sve se radi da se stvori pritisak i utisak da se, ako se bilo šta krupnije desi, to neće ostaviti ravnodušne kosovske Albance – rekao je Odalović.

On, ipak, smatra da Srbi ne treba toga da se boje.

– Ono što Sud mora da uradi, što verujem da je tužilaštvo uradilo u dovoljnoj meri jeste da prikupi dovoljno dokaza da može da podigne prve optužnice. Dokazi su tu i nema mnogo nepoznanica – rekao je Odalović.

Nije, kaže, problem u dokazima za zločine koje su sprski državni organi predstavili, već je problem to što nije i ne postoji podrška i razumevanje međunardnih organizacija i međunarodnih sudova za izručenje pojedinaca koji su nesporno počinili zločine.

Podsetio je i na likvidaciju svedoka koji su trebalo da svedoče u Hagu protiv, na primer Haradinaja, i dodao da je gotvo neverovatno da za to niko nije odgovarao, kao i da je, kako je rekao, strašno to što ti procesi nisu okončani zato što su svedoci ubijeni ili nestali.

Govoreći o zločinima, Odalović je izdvojio tri, kako je rekao, teška koja su počinili pripadnici OVK na teritoriji KiM – rudarima koji su krajem juna 1998. kidnapovani na površinskom kopu Belaćevac, napadu na civile iz okoline Orahovca iste godine i ubistvu žetelaca 1999. godine u Starom Gackom.

Upozorio je da dok god su počinioci tih zločina na slobodi i na javnim funkcijama s “ambicijama da sutra budu predsednici država i vlada izmišljenih teritorija”, to govori da problem nije rešen.

– To su pogrešni idoli, pogrešni profili ljudi, koji ne smeju da ne budu sankcionisani – poručio je Odalović.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Taci bez imalo srama kaže da je ponosan na svoje angažovanje u naporima za “oslobođenje i nezavisnost Kosova”. Povodom početka rada Specijalnog suda za ratne zločine i očekivanja prvih optužnica on je za Slobodnu Evropu rekao da će pravda pred tim sudom “nadvladati svaku vrstu klevete”, tvrdeći i da je OVK vodio “pravednu i čistu borbu” i da su mnogi komadanti OVK optuženi, kažnjeni i zatim oslobođeni kao nevini.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *