Srbija će u Rusiji igrati na stadionu opasnom po život!

Stadion u Samari „Kosmos arena“, na kojoj bi 17. juna Srbija trebalo da igra u prvom kolu Svetskog prvenstva 2018. protiv Kostarike, mogao bi svakog časa da se sruši, otkriva ruski portal „Sovjet sport“.

Federalna služba za zaštitu životne sredine, tehnološkog i nuklearnog nadzora (Rosteknadzor) zvanično je zatražila da svi radovi na stadionu budu odloženi na tri meseca, jer su napravljeni brojni propusti.

– Pronađen je veliki broj nedostataka na izlivenim pločama, u podovima, stubovima, potpornim i pregradnim zidovima, zavarenim šavovima, kao i prilikom ugradnje elektroinstalacija. Oni su takvi da mogu da ugroze bezbednost svih na objektu. Naša administracija uputila je dosad sedam tužbi Arbitražnom sudu u Samarskoj oblasti za Građevinsko udruženje ‘Kazanj’, generalnog izvođača radova na izgradnji stadiona ‘Kosmos arena’. Zahtevamo od suda da na tri meseca obustavi izgradnju stadiona – saopštio je Rosteknadzor.

Razmatranje tužbi, otkriva dalje „Sovjet sport“, biće tek u januaru, ali tu nije kraj falinkama.

– Za početak, nisu završeni ni grubi radovi na fasadi, kao ni svi nosači krova, tako da postavljanje samog krova nije ni u najavi. Krov je veoma važan, jer je prvobitna ideja bila da se uradi identično kao onaj na stadionu „Lužnjiki“, koji je projektovao pokojni ruski arhitekta Nodar Kančeli. Međutim, posle tragedije kad su se srušili krovovi na Akva parku u Jasenovu i Basmani marketu u Moskvi, gde je ukupno poginulo 89 ljudi, odlučeno je da se pronađe drugo arhitektonsko rešenje – objašnjeno je na sajtu „Sovjet sport“.

Ni predsednik Rusije Vladimir Putin nije krio da postoji problem, ali je pokušao da ublaži veoma loše stanje u Samari. Prvi čovek Rusije je pre nekoliko dana govorio o problemima infrastrukture pred Mundijal.

– Skoro svi stadioni su završeni. Samo će na jednom objektu biti za dva meseca probijen predviđeni rok, ali će do početka Svetskog prvenstva sve biti završeno – poručio je Putin.

Planirano je da „Kosmos arena“, osim što bi trebalo da bude poprište okršaja Srbija – Kostarika, ugosti još pet utakmica Mundijala. Tri u grupnoj fazi, jednu u osmini i jednu u četvrtfinalu. Otvaranje stadiona planirano je za 7. april, kad bi trebalo da bude odigrana jedna prijateljska utakmica.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *