Srbija danas otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

U Luksemburgu se danas održava Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU – 33 (finansijske i budžetske odredbe) i poglavlje 13 (ribarstvo). Sa dva nova poglavlja, Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, i prva je tokom bugarskog predsedavanja EU. Početak je planiran za 19.30 sati u zgradi Saveta EU u Luksemburgu.

Delegaciju Srbije ovom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.

– Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje” – ocenila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje, i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 (finansijske usluge), kao i poglavlja 17 (ekonomska i monetarna politika) i 18 (statstika), za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije.

U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.

Zvanični Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru.

Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji, i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *