Srbija dobija još jedan PRAZNIK na sutrašnji dan, a sve nas zanima da li će biti NERADNI?

Srbija treba da dobije još jedan državni praznik – Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, čime će se i zvanično „proslavljati“ slovensko prosvetiteljstvo i pismenost. Međutim, kako smo saznali to se neće deseti ovog maja, već tek sledeće godine.

– Procedura je pokrenuta, ali će praznik postati nacionalni tek sledeće godine, jer nema šanse da se sve završi u naredna dva dana. Takođe, nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi – kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

Tačnije, tog dana će se slaviti sveti Ćirilo i Metodije, odnosno Dan slovenske pismenosti. Da će praznik biti ustanovljen pre izvesnog vremena najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević, a ovih dana potvrdio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

– Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost – rekao je Selaković.

Kako za „Blic“ kažu u Ministarstvu kulture, predsednik Republike i ovo ministarstvo su na zajedničkom stanovištu da se u red praznika kulturne tradicije uvede i Dan slovenske pismenosti, kao što je slučaj u većini zemalja slovenskog sveta.

– Praznik Svetog Ćirila i Metodija slavi se 24. maja i obeležavaju ga i kulturne ustanove, poput Matice srpske i drugih. Dan slovenskih prosvetitelja čini simbolički most prema Danu svetog Save, koga prepoznajemo kao prvog srpskog prosvetitelja – kažu u Ministarsvu.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *