Srbija hladnija od Arktika!

Danas je na snazi crveni meteoalarm, a hladni talas odneo je prve žrtve.

Srbija je već danima hladnija od Arktika i Grenlanda, a tek nam predstoji „vremensko ludilo“ do smirivanja vremenskih neprilika u ponedeljak!

Polarni talas odneo je dve žrtve u Srbiji. Prva je nesrećni V. M. (75) iz Malošišta kod Doljevca, koji je bolovao od senilne demencije, a pronađen je prekjuče ujutru mrtav na lokalnom poljskom putu, a druga muškarac (49) koji je juče pronađen u bosilegradskom selu Jarešniku u jarku pored puta.

Budite oprezni i pažljivo pročitajte uputstva Đorđa Đurića, meteorologa, koji kaže za „Alo!“ da je od jutros upaljen crveni meteoalarm za našu zemlju zbog ekstremne hladnoće, snega i ledene kiše koja nam predstoji, a koji označava vreme opasno po živote ljudi, životinja, ali po imovinu!

– U celoj Srbiji osvanulo je ledeno jutro, a temperature se kreću od minus 18 do minus 10, a lokalno minus 20 stepeni. Srbija je sada hladnija od Arktika i Grenlanda zbog cepanja polarnog vrtloga, koji je omogućio prodor ledenog vazduha duboko na jug, a s druge strane, sav topao vazduh otišao je daleko na sever – objašnjava on.

Prema Đurićevim rečima, stiže i naoblačenje sa jugozapada, koje će uveče i tokom noći doneti sneg celoj Srbiji.

– Biće novih 15 do 20 centimetara snežnog pokrivača. On će se zadržati do vikenda, kada će početi da se otapa. U petak nam predstoje susnežica, sneg, ledena kiša, ali i jaka i olujna košava, ali će temperature malo da porastu. Sve zajedno biće potencijalno opasno za ljude. Tokom dana stiže priliv toplije vazdušne mase u gornjim slojevima atmosfere sa Mediterana, dok će oni niži biti i dalje hladni. Zbog toga će uz sneg biti uslova za kišu koja će se lediti pri tlu. Biće opasnosti od poledice – upozorava Đurić i dodaje da će istovremeno duvati jak i olujni jugoistočni vetar.

– Tokom dana u većini predela temperatura će iznositi od minus jedan do četiri stepena Celzijusovih, dok će jutarnje biti od minus sedam do minus jedan stepen. Tokom vikenda sledi nam porast temperature. U subotu će biti snega, a na jugu kiše, dok nam u nedelju predstoji samo kiša. Na severu Srbije će tokom oba dana ona biti ledena. Temperature će u subotu biti od nule na severu, do devet na jugu, a u nedelju od tri do 12 stepeni Celzijusovih. Ponedeljak će u svim predelima biti suvo i malo toplije – od šest do 12 stepeni. Jedino će u Timočkoj krajini do ponedeljka sve vreme biti temperature u minusu – završio je on.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *