Srbija ima novog Noleta

Miomir Kecmanović, najbolji mladi teniser za koga će svet u narednim godinama tek čuti

 

Malo ko u Srbiji zna ko je Miomir Kecmanović. To je momak koji će za nekoliko godina na svetskom teniskom tronu zameniti Novaka Đokovića.

Rođen je 31. avgusta 1999. u Beogradu, u godini kada je naša zemlja bombardovana od 19 zemalja NATO. „Novo tenisko čudo“, kako u svetu već zovu Miomira, osvojio je 2015. prestižni turnir za mlade igrače Oranž boul, nezvanično prvenstvo sveta i postao najmlađi pobednik ovog takmičenja koje se održava još od 1947. godine.

Miomir Kecmanović živi u Americi od svoje 13. godine. Polaznik je ugledne teniske akademije čuvenog trenera Nika Bolitijerija. Tamo je naučio engleski jezik, ali mu život nije bio nimalo lak. Zavoleo je tenis mnogo pre Novakovih 12 grend slem titula.

„Na tenis ga je odveo deda po majci Jovan Pavlov, general u jugoslovenskoj vojsci na početku sukoba u Jugoslaviji. Postao je poznat po tome što se u Hrvatskoj javno zalagao za mir. Zbog toga su njegove dve ćerke, Tanja i Mišina majka Maja, morale da se presele iz Hrvatske u Srbiju. Majka mu je bila trener, radila je na njegovoj mentalnoj pripremi. Otac je odlučivao koje će turnire igrati. Baka je bila zadužena za obrazovanje i kuvanje, a deda ga je vodio na turnire kada su roditelji bili sprečeni“, ovako piše američki „Njujork Tajms“ o novom teniskom čudu iz Srbije.

– Zbog Miomirovog dede, a našeg oca, morali smo da odemo iz Hrvatske. Proglašeni smo za neprijatelje samo zato što smo bili Srbi. Iako je naš otac nekoliko puta preko televizije pozivao na mir i govorio protiv rata – rekla je Miomirova tetka Tanja Pavlov, inače diplomirana psihološkinja po struci.

Miomir Kecmanović je trenutno 659. na svetu, a seniorski staž otvorio je titulom na Floridi u januaru, gde je dobio trojicu rivala koji imaju više od 21 godine. Odmalena je dobijao starije, a i trenirao je sa profesionalcima poput Keija Nišikorija.

– Pitao sam se šta radim ja u toj grupi. Bio sam toliko nervozan, nisam mogao da prebacim lopticu preko mreže. Maks Mirnji je prvi as s kojim sam sparingovao. Nisam bio dobar na mreži, stalno me je loptica pogađala, ali bilo je to sjajno iskustvo – rekao je Miomir.

Dragutin Kecmanović, Miomirov otac, objasnio je Amerikancima kako je pustio svog sina da sa 13 godina ode na Floridu.

– Bilo je veoma teško doneti tu odluku, ali radilo se o Mišinoj sudbini, ne mojoj. Mnogo nam nedostaje. Nekad se zatvorim u sobu, isplačem i posle sve bude u redu – rekao je Dragutin Kecmanović.

Miomir Kecmanović potiče iz porodice intelektualaca. Deda sa majčine strane je vojno lice, a sa očeve lekar i profesor na Medicinskom fakultetu. Obe bake su mu ekonomisti, a roditelji hirurzi.

Tenisom ga je, kao što je navedeno, zarazio deda Jovan, koji ga je sa šest godina odveo na prvi trening i to kada su bili na odmoru, na Zlatiboru. Od tog dana do osvajanja prestižnog Oranž boula prošlo je 13 godina.

– Znam da sam osvajanjem Oranž boula napravio nešto veliko u karijeri. Radio sam mnogo i naporno kako bih došao do takvog rezultata. Ponosan sam na ovo što sam postigao. Ovo je potvrda da mogu mnogo, da imam šampionsku nit. Svi ovi uspesi obavezuju me da još više i bolje radim. Odabrao sam svoj put, put tenisera i sada nema povratka niti nekog samozadovoljstva. Sport je takav, a posebno tenis, tera te neprestano napred. Na rad, rad i samo rad – rekao je Kecmanović i dodao:

– Sve ovo što sam uradio kao junior jednog dana treba da uradim i u profi vodama, kao senior. To je moj san i cilj, zbog toga se bavim ovim poslom. Od prvog dana moja ambicija u tenisu je da budem najbolji. Zbog toga sebi postavljam uvek nove, veće i zahtevnije ciljeve.

Miomir Kecmanović je visok 185 centimetara. Forhend igra desnom rukom, a bekhend dvoručno. Osvojio je jedan ITF fjučers. Hobiji su mu čitanje knjiga, igranje golfa i košarke.

 

Tetka kuvarica, menadžerka i vozač

Majka i otac nisu želeli da puste Miomira samog na akademiju Nika Bolitijerija, pa je tetka Tanja otputovala sa njim.

– U početku sam slabo kuvala, nisam znala engleski ni imala auto. Išli smo svuda peške. Posle smo nabavili bicikl, a tek kasnije pozajmili kola od prijatelja. Tako sam postala Mišina menadžerka, kuvarica, animatorka i vozač. Članovi akademije su mi pomogli sa dijetom bez glutena i šećera, kao i doktor Igor Četojević, koji je pomogao i Novaku Đokoviću. Bila sam zabrinuta jer se Miša posvetio samo tenisu, pa sam ga terala da ide u bioskop i na plažu – otkrila je Tanja Pavlov.

 

 

Obožava Rodžera i Novaka

Mladi srpski teniser je priznao da je njegov prvi teniski heroj bio Rodžer Federer, a ne zemljak Novak Đoković, što je i normalno, jer dok je odrastao, Švajcarac je bio neprikosnoven u „belom sportu“.

– Novak je apsolutna legenda! Kako da mi ne bude uzor? Nole je sjajan i kao čovek. Uvek je spreman da pruži savet mladim teniserima. Ja sam ponosan što smo iz iste zemlje, a svaki Đokovićev savet zlata vredi – istakao je Miomir.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *