Srbija je ušla u 20. nedelju epidemije, a trebalo je da u 12. završimo s njom: Da li se kraj nazire?

Srbija je ušla u 2o. nedelju epidemije korona virusa. Umesto da sa epidemijom, u najgorem slučaju završimo pre osam nedelja, broj sedmica u kojima se naša zemlja bori sa COVID-om 19, gotovo je dupliran u odnosu na ranije prognoze.

S početka epidemije, a i tokom aprila, od struke se moglo čuti da ćemo sa njom završiti nakon 10. eventualno 12. nedelje, a da ćemo iz nje početi da izlazimo kada bude gotova osma.

Upravo 21. aprila, epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone izjavio je da je utisak da virus slabi na osnovu sve većeg broja blagih i asimptomatskih slučajeva, a da se kraj epidemije može očekivati između 10. i 12. nedelje.

Precizirao je da se može reći da se približava kraj kada budemo izašli iz osme nedelje.

  • Od desete do 12. nedelje može se očekivati da nema epidemije, ali je sve manje verovatno da će virus nestati i njegovo prisustvo će se pratiti i tokom leta, tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije – rekao je Kon za RTS.

Međutim, virus nas je prevario.

To ne krije ni dr Kon, koji je juče za javni servis objasnio da je vanredno stanje ukinuto jer se verovalo da je epidemija prestala. Na pitanje da li su mere rano popuštene i da li bi nešto drugačije uradili, sada kada vrate vreme unazad i vide kako se virus vratio, kazao je da da:

  • Što se tiče vanrednog stanja i njegovog ukidanja, ono je došlo kao uverenje da je epidemija prestala i to je istorijska greška. Ali, morali smo da se vratimo ekonomiji. Moj odogovor bi bio da je sigurno trebalo energičnije i drugačije institirati na merama koje su postojale.

Virus još živi, puni bolnice, oduzima živote
Desilo se to da smo u junu, kada je trebalo da se bližimo prvom danu sa nula zaraženih u julu, ušli i drugi pik prvog talasa korona virusa… Virus je pokazao svoje zube, onda kada smo to najmanje očekivali. Pokazao je da je jači od visokih temperatura, a naše druženje mu je omogućilo da živi duže… I još živi.

I to tako što puni bolnice sa onima koje je napao, i oduzima čak i mlade živote.

U toku ovog pika beleže se crne brojke kakve nismo imali u prvom, u martu i aprilu. Dovoljno je reći da je od KOVID-a u toku jula meseca preminulo 175 osoba, koliko nije za skoro tri meseca. Ukupan broj preminulih od 20. marta, kada smo imali prvu žrtvu je 452.

Takođe, imamo vanrednu situaciju proglašenu u skoro 30 opština i gradova.

Bolnice, pogotovo u Beogradu su dupke pune, više od 90 odsto ih je u kovid sistemu, pa se pacijenti odatle prebacuju u druge gradove. Opet su otvorene privremene bolnice, ovog puta u Areni.

Od bolnice do bolnice šetaju se i zdravstveni radnici, koji idu u mesta gde su najpotrebniji…

Izvor: Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *