SRBIJA KUPILA UBICU APAČA I AVIONA A-10: Novi čuvar srpskog neba “ Pancir S-1″, stiže u Srbiju!

Na vojnoj paradi u Nišu u petak mogao bi da bude predstavljen ruski PVO raketni sistem „Pancir S1“. Tu mogućnost je, kako nezvanično saznanje, najavio i novinar Miroslav Lazanski za Sputnjik.

I iz vrha države je nagovešteno da u Srbiju na Dan pobede nad fašizmom stiže novo oružje iz Rusije, a predsednik Aleksandar Vučić je rekao da se radi o „posebnoj poslastici“.

Da Srbija od Rusije kupuje „pancir“ objavljeno je još prošle godine, a prve informacije su bile da će ovaj PVO sistem biti otpremljen za našu zemlju sredinom ove godine.

Sada se, evo, sve glasnije spekuliše da bi moćni raketni sistem „Pancir“ mogao da ima svoju srpsku premijeru u petak u Nišu. Ukoliko bi se ove najave ispostavile kao tačne, Srbija bi postala jedina zemlja u ovom delu Evrope koja će imati tako moćno oružje.

Vlada Srbije je već odvojila novac za „Pancir“ koji se nabavlja po najpovoljnijim mogućim uslovima.

To je PVO sistem koji je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine. Vojni eksperti i mediji „Pancir“ nazivaju — ubicom „apača“ i aviona A-10.

Hibridni protivavionski sistem „Pancir S1“, uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Reč je o mogućnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ruska armija je „pancire“ rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu „Hmejmim“.

Pancir S-1″, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama. „Pancir S1″ je kombinovani hibridno-artiljerijski sistem, koji u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6, automatske topove tipa 2A72 i sistem za otkrivanje i pokazivanje ciljeva i upravljanje vatrom.

„Pancir S1″ deluje u okviru baterije (šest vozila). „Pancir” ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanja naoružanjem i gađanja ciljeva. Na oruđu se nalaze i oprema za navigaciju, komunikaciju, smeštaj i zaštitu posade, kao i izvori napajanja. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je pet-šest sekundi. Može efikasno da dejstvuje protiv ciljeva maksimalne brzine do 700 m/s. Integrisano artiljerijsko raketno naoružanje omogućava „panciru” delovanje do horizontalne daljine od 18 km i do visine od 10 km.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *