SRBIJA POD LUPOM STEJT DEPARTMENTA: Amerika upalila alarme zbog dolaska S-400!

Srbija bez ikakve bojazni od američkih sankcija može da nastavi ranije započetu vojno-tehničku saradnju s Rusijom i kupovinu PVO sistema „pancir S“. Ovako glasi poruka SAD koju je u Beograd doneo Tomas Zarzecki, direktor Radne grupe 231 za kontrolu naoružanja.

Zarzecki je „specijalac“ koji za Stejt department procenjuje da li neka zemlja, pojedinac ili kompanija zaslužuju da se nađu na udaru američkih sankcija zbog saradnje s Ruskom Federacijom i „suprotstavljanja interesima SAD“.

Srbija se pod lupom Stejt departmenta i njihovog Posebnog odeljenja za sprovođenje sankcija našla nakon nedavne zajedničke vežbe s Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije „Slovenski štit 2019“. Tada su u Srbiju dopremljeni moćni ruski raketni sistemi S-400 trijumf, ali i „pancir“, koji će uskoro biti deo srpskog PVO, što je upalilo crveni alarm u Vašingtonu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer tada je najavio da bi Srbija mogla da se suoči s američkim sankcijama zbog vojne saradnje s Rusijom i nabavke „pancira“.

Ovo nije prvi put da se Srbiji preti embargom po osnovu ovog zakona, jer su nam istim merama pretili i prilikom nabavke ruskih „migova 29“, a pod američkom prismotrom bila je i nabavka ruskih helikoptera MI-35, poznatih kao „đavolje kočije“

  • Razgovor je bio konkretan i dobar. Neće biti nikakvih sankcija. Zarzecki je zadovoljan onim što je čuo u Beogradu, da želimo otvorene odnose, da nemamo šta da krijemo, niti da želimo da ulazimo u probleme sa SAD. Rekao sam mu da mi imamo svoje interese koji se tiču zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u skladu sa tim moramo da vodimo računa o odbrambenim mogućnostima i da vodimo politiku vojne neutralnosti. Zarzecki je sada obišao 60 zemalja, tako da od njegovog dolaska u Srbiju ne treba praviti nikakav spektakl. Mogu vam reći da je zbog te priče o sankcijama, onako kako je postavljena, Zarzeckom bilo neprijatno – preneo je Dačić.

Američki izaslanik sastao se i sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i ministrom finansija Sinišom Malim, s kojima je razgovarao o ostalim tehničkim detaljima.

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio iz Ženeve da Srbija nema razloga za brigu jer država vodi odgovornu politiku.

  • Sve je to pomalo čudno, ali ljudi ne treba da se sekiraju. Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu – objasnio je predsednik.
  • Amerika sve vreme pomno prati nabavku ruskog naoružanja. Mislim da ih je iznenadio dolazak S-400 i da nisu do kraja sigurni da li je Srbija odustala od nabavke tog sistema, posebno jer su naši vojnici prošli obuku za njegovo rukovanje. Verujem da su s detaljima ugovora oko nabavke „pancira“ bili upoznati. Verovatno su tražili neke garancije oko nabavke naoružanja i ovom posetom su preventivno pokušali da politički amortizuju tu priču da ne bi došlo do nabavke S-400. Poseta se može gledati i kao indirektna pretnja i pritisak na našu zemlju jer bi nabavka S-400 poremetila odnos snaga na Zapadnom Balkanu – objašnjava Kovač.
  • Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *