Srpska bruka na Bijenalu u Veneciji: Nova sramota ministra Vukosavljevića!

Nova bruka ministra kulture Vladana Vukosavljevića. Dok je Priština iskoristila čuveni Bijenale u Veneciji, na kojem već četiri godine učestvuje samostalno, da širi gnusne laži o navodnim srpskim zverstvima, naša postavka se bavi opštim temama, bez ikakve nacionalne konotacije. Da sve bude još gore, to je građane Srbije koštalo 22,5 miliona dinara.

Šiptari, po pravilu, koriste svaku priliku, bilo koji međunarodni skup, izložbu ili neki sličan događaj, da promovišu lažnu državu i šire prljavu kampanju protiv Srba, a naše Ministarstvo kulture kao da spava dubokim snom. Bijenale je, inače, najveća svetska smotra savremene umetnosti i postavke će biti od danas (subota) otvorene za publiku.

Kako ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa iz sveta kulture, koji su šokirani ovakvom inertnošću, Srbija nema luksuz da se ponaša kao Švajcarska, Švedska i ostale zemlje koje nemaju nikakve nacionalne ili teritorijalne probleme, već mora da koristi svaku priliku da lobira za svoje interese ili ih promoviše.

Priština je u Veneciji izložila navodno umetnički projekat „Porodični album“ autora Albana Muje. Kako stoji u opisu, „njegov rad se bazira na prikazu patnje koju su šiptarskoj deci naneli Srbi“. U zvaničnom programu Bijenala, inače, kao domaćin izložbe Prištine vodi se paviljon „Republike Kosovo“, bez zvezdice ili bilo kakvih ograda.

S druge strane, žiri Ministarstva kulture, na čijem je čelu Vladan Vukosavljević, poslalo je u Veneciju projekat Đorđa Ozbolta „Povratak gubitka memorije“, koji ni na koji način ne promoviše srpske nacionalne interese, a kamoli borbu za Kosovo.

Poznati reditelj Dragoslav Bokan slaže se da je naše učešće na Bijenalu na ovakav način potpuno apsurdno.

– Po meni, učešće na ovakvom bijenalu, uz predstavnike samozvane republike Kosovo, nije dobro za nas iz mnogo važnijih razloga nego što su samo estetski i umetnički – navodi Bokan i nastavlja:

– Naša kultura nije nacionalno i politički određena. Mi izbegavamo borbu za našu stvar umetničkim i kulturnim sredstvima. Mi to smatramo nižim oblikom, to za nas nije prava umetnost i ovo je onda prirodna posledica toga. Amerikanci nisu učestvovali na Olimpijadi koju su Rusi organizovali i obrnuto, ostali su bez medalja, ali sloboda mora da ima svoju cenu.

Ministar Vukosavljević u petak nije odgovorio na pitanja našeg lista, a ranije je izjavio da je ministarstvo zadovoljno radom našeg komesara i programskog saveta, čiji predsednik čak i nije Srbin, nego Islanđanin Danijel Kvaran.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *