SRPSKE STRANKE U SREBRENICI ZA JEDINSTVO, ALI NEĆE GRUJIČIĆA!

Српске странке у Сребреници за јединство, камен спотицања име кандидата

Ведрана Кулага

Српске странке у Сребреници за јединство, камен спотицања име кандидата
 Српске странке у Сребреници за јединство, камен спотицања име кандидата

Сребреница – Све српске политичке странке у Сребреници сагласне су да у наредну изборну трку треба да иду са заједничким кандидатом за начелника, али нису сви за то да ту улогу поново добије актуелни први човјек општине Младен Грујичић (СНСД).

Грујичић је на посљедњим локалним изборима 2016. године побиједио  дотадашњег начелника Ћамила Дураковића, који је тада наступио као независни кандидат. Гријичић је тако постао први начелник општине Сребреница из реда српског народа, а на основу подршке свих странака са српским предзнаком. Иако је до нове провјере код бирача остало доста времена, странке полако отварају карте и износе своје ставове са којима улазе у преговоре о новом изборном циклусу. 

Посљедњи састанак представника српских странака у тој општини одржан је у петак, а домаћин је био локални СДС. Предсједник сребреничког одбора те странке Момчило Цвјетиновић рекао је да су усаглашена два закључка. Један је да се иде са заједничким кандидатом за начелника, као и 2016. године, а други да буде направљен споразум о дјеловању након избора, на бази изборних резултата. Био је, како је рекао, и приједлог ПДП-а, НДП-а и СП-а да ће учествовати у даљим разговорима, ако СНСД не буде кандидовао садашњег начелника и његовог шефа кабинета.

– Два су закључка, а ово треће је њихов став и траже да се СНСД изјасни  до наредног састанка до када би требало да буду припремљена имена кандидата за начелника. ПДП, НДП и СП траже да то не буде Младен Грујичић, или ће у супротном иступити из разговора и имати своје кандидате за начелника. Када је ријеч о СДС-у, за овај састанак нисмо спремали имена. Наш приједлог је да имамо заједничког кандидата, да буде направљен споразум о конституисању локалне власти након избора. Још је рано да се говори о именима, а надам се да ћемо усагласити са СНСД-ом то важно питање као и остале детаље – рекао је Цвјетиновић за „Глас Српске“.

Није, каже, утврђено до када приједлози за кандидате треба да буду на столу, а домаћин идућег састанка биће ДНС.

– Надам се да ћемо све знати до Нове године –  рекао је јуче Цвјетиновић, који је раније истакао да ће у разговоре, када за то дође вријеме, укључити и врхове странака који доносе коначну одлуку.

Додао је, међутим, и да неће дозволити да због уско страначких или других личних интереса доведу у питање национални интерес Сребренице.

Први човјек СНСД-а у Сребреници Радомир Павловић за „Глас Српске“ каже да постоји опредијељеност, прије свега, највећих политичких партија СНСД-а и СДС-а да се дође до компромиса и јединства. Потврдио је да Грујичић не одговара свима, односно ПДП-у, НДП-у и СП-у, те да ће видјети шта се може урадити.

– Имамо још доста времена и вјерујем да за све постоји рјешење. Ми ћемо радити да дође до пуног јединства. Миле Јањић јесте социјалиста, али ја га третирам као Милета Јањића, а не као став СП-а – рекао је Павловић и додао да је Ненад Милошевић из ПДП-а је добио превише од власти, те да не би требало да буде независан.

Милошевић, који је предсједник локалног одбора ПДП-а, с друге стране, каже да није ријеч о приједлогу већ о „трећем закључку“.

– Треба да постоји српско јединство, али у оквиру свих политичких субјеката, а не према стандардима и мјерилима које већ 20 година кроје СНСД и СДС. Послије силних афера актуелног начелника и актуелне скупштине већине, гдје нема српског јединства, гдје ПДП није у власти већ три године, као ни НДП, поставља се питање моралне одговорности – да ли СНСД и СДС треба да дају заједничког кандидата или неке друге странке – рекао је Милошевић и додао да је и на састанку рекао да у свакој странци има и добрих и лоших.

На састанку је, тврди, и дио СДС-а био против актуелног начелника. Додао је и да у СНСД-у има људи који су незадовољни радом Младена Грујичића. 

– Ако он буде кандидат, имаћемо три или четири српска кандидата – закључио је Милошевић.

Са представницима СП-а и НДП-а, односно Милетом Јањићем и Слађаном Миловановићем, јуче нисмо успјели да ступимо у контакт. На позиве није одговарао ни Младен Грујичић.

Локални избори требало би да буду расписани у мају, а одржани у октобру 2020. године. Ћамил Дураковић је, како је већ истакао, спреман да поново буде кандидат за начелника.

Развој

Радомир Павловић је казао да је задовољан досадашњим радом Младена Грујичића на позицији начелника, додавши да се то види на терену. Нагласио је да има простора да се ситуација још поправи те да се то, свакако, стиче и искуством.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *