ŠTA KRIJU OD NAS: Radioaktivnost 986 puta iznad proseka!

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet saopštila je da je veoma velika koncentracija rutenijuma-106 zabeležena septembra u nekoliko ruskih područja.

Kako navode, najviša koncentracija na jugu Urala.

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabeležena je u Argajašu koji se nalazi na 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak pogođenog nuklearnom nesrećom 1957.

Taj kompleks danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva.

Sravniće nas razorni zemljotresi i to već iduće godine!

„Radioizotop Ru-106 je pronađen na posmatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra“, navodi ruska agencija u saopštenju.

Osim toga, oni navode da je u Argajašu koncentracija rutenijuma-106 ekstremno visoka i 986 puta veća od prosečne norme.

Inače, ruski Grinpis pozvao je u ponedeljak da se otvori istraga i objave rezultati “nesreće u Majaku”.

Radioaktivni oblak detektovan, ali nema opasnosti po zdravlje

“Grinpis od tužioca traži da pokrenu istragu o potencijalnom zataškavanju nuklearne nesreće”, navodi se u saopštenju.

Mediji su nešto ranije preneli saopštenje francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost (IRSN) da radioaktivni oblak nad Evropom nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Osim toga, oni su takođe istakli da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi.

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

Ubrzo se oglasila Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije koja je saopštila da su informaciju o detekciji radioaktivnog izotopa rutenijuma-106 iznad Evrope dobili 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine „Zaštita“.

Takođe, oni ističu da izmerene vrednosti rutenijuma-106 nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Republici Srbiji.

Rutenijum 106 je radioaktivni nuklid koji nastaje deljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *