Šta nas čeka na Kosovu: Treći albanski kec iz rukava!

Šta, zapravo, Albanci hoće da postignu time što su usvojili Platformu za dijalog koja je neprihvatljiva za Srbe?

 

Treći albanski kec iz rukava!

 

Nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, odlikovanja srpskog predsednika i tvrdnji da će Rusi u budućnosti posebno baviti naoružavanjem naše zemlje, Albanci su zaigrali na kartu ‘’ruskog neprijatelja na Balkanu’’

 

Ljavdrim Ljita, novinar iz Albanije, rekao je da Rusija ima vekovnu tradiciju intervencija na Balkanu. Balkan je jedan od regiona, tvrdi Ljita, koji je privlačio pažnju spoljne ruske politike zbog svog strateškog položaja. Navodi da se sumnjiva imovina ruskih oligarha koristi u te svrhe

 

U tzv. skupstini Kosova, minimalnim brojem glasova, usvojena je platforma za dijalog sa Beogradom. Sednicu su napustile opozicione partije Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, ali je ratni blok ipak uspeo u svojoj nameri.

Platofrma za dijalog, pre svega, predviđa da Beograd i Priština ne mogu potpisati bilo kakav sporazum, sve dok se ne potpiše sporazum ‘’o svemu’’, odnosno pravno obavezujući sporazum. Takođe, Trepča i Gazivode, koje Priština neumorno pokušava da otme, ovim dokumentom stavljaju se pod vlast ‘’suverene teritorije Kosovo’’. Platforma predviđa da svaki sporazum koji bude potpisan, mora da bude u skladu sa tzv. Ustavom Kosova, a ne sa Rezlocijom 1244.

-Današnjim glasanjem, od većine prisutne u Skupštini, otvorili smo put timu koji čine predstavnici vlasti, opozicije, civilnog društva, da predstavlja ustavne i strateške interese Kosova. Time još jednom svedočimo našoj posvećenosti miru i stabilnosti u regionu i gradnji dobrosusedskih odnosa – napisao je Haradinaj na ‘’Fejsbuku’’.

Platforma za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine, izglasana je sa 61 glasom za i jednim uzdržanim, što je predstavljao neophodan minimum. Fatmir Ljimaj, šef pregovaračkog tima Prištine, bivši komandant logora u kojima su mnogi Srbi i nealbanci okončali život u najstrasnijim mukama i dobar drug Ante Gotovine , tvrdi da je usvajanje platforme ‘’dobra vest’’ i da ‘’Kosovo danas ima zvanični stav izglasan u parlamentu o potencijalnom sporazumu o normalizaciji odnosa’’.

Opozicione partije su ovaj dokument nazvale ‘’apsurdnim’’, a Srpska lista, takođe, nije želela da učestvuje u glasanju. Šta, zapravo, Albanci hoće da postignu time što su usvojili Platformu za dijalog koja je neprihvatljiva za Srbe? Sa jedne strane, primorani su da ukinu takse kako bi se nastavili pregovori u Briselu, a sa druge, Albanci su ti koji ne žele da nastave pregovore, koji se na sve načine trude da učine pregovore mrtvim. Baš iz tog razloga usvajaju platoformu i postavljaju uslove koje Srbija ne može da prihvati. Međutim, nije na odmet napomenuti da postoji i treća karta na koju kosmetski Albanci igraju, a koja nije nimalo naivna. Nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, odlikovanja srpskog predsednika i tvrdnji, koje su se poslednjih dana pojavile u domaćim medijima, da će Rusi u budućnosti posebno baviti naoružavanjem naše zemlje, Albanci su zaigrali na kartu ‘’ruskog neprijatelja na Balkanu’’.

-Rusija troši milijarde rubalja da bi sprečila članstvo balkanskih država u Evropskoj uniji i NATO – piše prištinski ‘’Zeri’’. Prema pisanju ovog lista, američki eksperti upozoravaju da Rusija želi da isprovocira nasilne sukobe na Kosmetu sa namerom da diskredituju ‘’najmlađu državu u Evropi’’ i pomrsi konce NATO i EU.

Ljavdrim Ljita, novinar iz Albanije, rekao je da Rusija ima vekovnu tradiciju intervencija na Balkanu. Balkan je jedan od regiona, tvrdi Ljita, koji je privlačio pažnju spoljne ruske politike zbog svog strateškog položaja. Navodi da se sumnjiva imovina ruskih oligarha koristi u te svrhe:

-Enegertski sekor je pod uticajem ruskih kompanija ‘’Lukoil’’, ‘’Gasprom’’, ‘’Litasko’’, ‘’Rosneft’’ i drugih. Za ovaj novi plan osnovan je fond, usvojen predsednikovim ukazom, gde Albanija i zemlje Balkana treba da budu države u kojima će se investirati novac sumnjivog porekla – ocenio je Ljita. Pre njega je Ramuš Haradinaj nazvao tzv. Kosovo zemljom koja ‘’stoji pred Rusijom’’.

Vrlo vešto, Albanci se trude da se predstave SAD kao jedina prava prepreka ruskom uticaju na Balkanu. Do sada su albanski mediji više puta pisali da ‘’Putin gradi vojne baze na jugu Srbije’’ , kao i da ‘’Beograd želi da ‘’prisvoji’’ sever Kosmeta jer to odgovara Rusima, zbog geostrateškog položaja’’. Računica je više nego jasna – Albanci imaju za cilj da se predstave kao najveći američki prijatelji na Balkanu, koji su spremni da u svakom trenutku brane interese SAD, dok za uzvrat traže malo, da ne kažemo sitnicu – deo naše teritorije i mogućnost da pregovaraju pod uslovima koji sami budu odredili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *