ŠTA RADI KOMUNALNA POLICIJA:Oni su ruglo centra Beograda!

PROLEĆE JE IDEALNO ZA ŠETNJU I UŽIVANJE ALI…

 

Oni su ruglo centra Beograda!

 

Gazimo kao da hodamo po minskom polju od„nagaznih mina“ kučeće kake, organizovani prosjaci kukaju i psuju, a „ljubitelji teatra“  samo što ne biju građane!

 

 

 

Šta li će stranci pomisliti o nama, šta radi obična i komunalna policija, možda piju viski sa bosovima koji orgazuju i dovode prosjake u centar Beograda

 

Organizator prosjačenja ili onaj koji za prosjačenje koristi decu ili maloletne osobe kazniće se novčanom kaznom od 50.000 od 150.000 dinara i kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ipak i pored toga, prosjaka je sve više a najgora slika je kada majke koje prose pored sebe drže nekada i bebe od par meseci

 

 

Proleće i lepo vreme koje je pred nama podrazumeva uživanje u šetnji gradskim ulicama, ali poslednjih godina to je postalo više mučenje nego uživanje. Umesto da  opušteno i bezbrižno građani šetaju ulicama i trgovima suočeni su sa pravim “napadima” pojedinih ljudi ali i životinja, tačnije nusproduktima četvoronožnih kućnih ljubimaca.

Bilo da živite u velikom ili manjem gradu, u centru ili negde na periferiji, gotovo je nemoguće da na trotoaru ispred sebe tokom šetnje ne ugledate pseći izmet. I dobro je ako ga ugledate, problem ako se ne vidi i stane se u svojevrsnu „pseću nagaznu minu“. Komunalna policija!? Ne znamo šta radi, ali nismo videli das u ijednog kučkara kaznili koji nije pokupio “kaku” za svojim ljubimcem.

Dok je u Beogradu i ostalim srpskim gradovima to postala maltene svakodnevna pojava u evropskim gradovima tako nešto je nemoguće videti. Svet je nedavno obišla slika švedske princeze Madlen koja na ulici Stokholma kupi i sklanja sa ulice ono što je njena kuca ostavila za sobom! Znači jedna princeza može da pokupi kaku svog ljubimca, ali prosečnom Srbinu to ne pada na pamet jer ipak je to za „nebeski narod“  veliki blam! Pritom, ne razmišljaju šta će oni koji stanu u ono što je njih bilo blam da pokupe.

Prođite ulicom Kneginje Ljubice u centru Beograda, takozvanoj Silikonskoj dolini, pored svakog drveta je na stotinu psećih izmeta. Trebalo bi narediti komunalnim policajcima da raspišu nagrade za one koje uhvate das u pokupili izmet rukavicama.

Ako se nekome čini da ovo i nije neki veliki problem, grdno se vara. U zemljama, koje se na ozbiljan način bave problemom psećeg izmeta na javnim površinama došlo se do sledeće računice: pas u proseku kaki 2,3 puta na dan, a prosečna težina psećeg izmeta je 100 grama.To znači da pas dnevno „proizvede“ 230 grama izmeta, nedeljno 1.610 grama, mesečeno 7.130, a godišnje 83.950 grama. Beograd, prema nekim procenama, ima između 80.000 i 100.000 pasa. Možete li da izračunate koliko psećeg izmeta završi na beogradskim trotoarima i parkovima, ako, recimo, svaki drugi vlasnik ne čisti za svojim ljubimcem? Ukoliko vas komunalna policija zatekne da niste počistili za svojim psom napisaće vam kaznu u iznosu od 2.500 dinara, ali ni to očigledno nije dovoljno da se ulice u srpskim gradovime očiste od kučeće “kake”.

 

A ako ste imali sreće i izbegli “pseće nagazne mine” na ulicama Beograda (a ima ih verovatno i u drugim većim srpskim gradovima) očekuje vas novi problem tokom “bezbrižne” šetnje. Poput čupavaca iz kutije pred vas će iskočiti uglavnom mlađi momci korpulentne građe koji će vas dosta agresivno upitati “Volite li da idete u pozorište” nudeći vam godišnju pretplatu na pojedine predstave. Ako ste pomislili da će odričan odgovor biti dovoljan da se ovi promoter sklone, prevarili ste se.

Tek onda će, neretko i sa vučenjem za ruku ukoliko nameravate da produžite dalje, nastaviti sa ubeđivanjem da je pozorište prava stvar za vas i da treba da kupite pretplatnu kartu sa “neverovatnim pogodnostima”. I taman kad ste se nekako iskobeljali od navalentnog teatarskog promotera, samo nekoliko stotina metara dalje čeka vas obično još jedan takav koji će probati da ispravi kolegin propust i ubedi vas da ipak odvojite hiljadu i po ili dve za uživanje u predstavama tokom naredne sezone…

Preživeli ste i kuce, i pozorištance ali one koji vas mole i pominju celu “vašu familuju da im Bog da sreće i zdravlja” još uvek niste. Naravno, reč je o prosjacima kojih ima na svakom ćošku i od kojih mnogi nisu ni slabi a još manje nemoćni kakvim se  predstavljaju. Neki će ukoliko samo prođete pored i ne udelite im koji dinar glasno psovati za vama a bogami ima i onih koji če probati i fizički da vas nauče milosrđu!

-Reč je naravno o organizovanoj mafiji, jer svako od tih

prosjaka, sa izgladnelim bebama u naručju zaradi za svog bosa I po 300 evra u smeni. Žrtve su stranci koji daju novac tim organizovanim prosjacima, kaže Branko koji živi na Terazijama I svakog dana gleda šta se dešava, i dodaje da je to katastrofa za turistički imidž Beograda. A šta rade komunalci, šta rade policajci koji patroliraju u centru? Možda sede sa tim bosovima u obližnjem kafiću I ispijaju viski sa ledom.

Inače, Skupština Srbije usvojila je prošle godine Zakon o javnom redu i miru, koji kažnjava, pored ostalog, prosjačenje, tumačenje snova, prostituciju i paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje, ukoliko se time narušava javni red ili mir ili stvara uznemirenje građana. Usvojenim zakonom je predviđeno da se građanin koji prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir kazni novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Organizator prosjačenja ili onaj koji za prosjačenje koristi decu ili maloletne osobe kazniće se novčanom kaznom od 50.000 od 150.000 dinara i kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ipak i pored toga, prosjaka je svakim danom sve više na ulicama naših gradova a najgora slika je kada majke koje prose pored sebe drže nekada i bebe od par meseci koje svoj život započinju bukvalno po hladnim i prljavim pločnicima.

A ko je kažnjen, ako svi u centru znaju ko su bosovi i organizatori, nemoguće je da jedino policija to ne zna?!!!

I tako, želimo u Evropu a ne razmišljamo koliko su nam neke navike i shvatanja daleko od evropskih. Za početak, makar pokupimo ono što ostane iza naših kuca. Neće nam pasti kruna s glave, provereno već kod švedske princeze!

 

Srećko Milovanović

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *