MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA
Majski ukaz, predsednika Vladimira Putina, koji je potpisao odmah posle inauguracije u Kremlju, najpreciznije je formulisao zadatke koje u narednom periodu treba da sprovodi vlada. On u njoj jasno traži da se „velikim skokovima u svim sferama društva“ nivo života još više približi onom u razvijenim zemljama Zapada.

Putinov ukaz „O nacionalnim ciljevima i strateškim zadacima razvoja Ruske Federacije do 2024.“ nabraja sve važne sfere u kojima su nužne velike promene. Nova vlada bi trebalo da do 1. oktobra 2018. napravi planove socijalno-ekonomskog razvoja do 2024. godine. U tim dokumentima trebalo bi da budu ne samo planovi rešavanja ekonomskih i demografskih pitanja, već i zdravstva, obrazovanja, ekologije…

 

PUTIN je očigledno zapamtio poruke čuvenog pisca i nobelovca Aleksandra Solženjicina, koji je ponavljao da je za Rusiju najvažnije da povećava broj stanovnika, jer bez toga ne može da razvija, pa ni da sačuva, ogromnu državnu teritoriju.

 

Majskim ukazom je postavljen zadatak da se produži prosečni životni vek na 78 godina. Putin insistira i na tome da se smanji za polovinu broj siromašnih, kao i da se godišnje rešava stambeni problem najmanje pet miliona ljudi.

Svestan je da su to najbolnija pitanja i problemi Rusije i da ga zbog toga najviše kritikuju građani. Ako u tome uspe, Putin će moći slavodobitno da završi poslednji, četvrti predsednički mandat 2024. godine.

Šta građani Rusije zameraju svom predsedniku, a zašta ga hvale? Glavna zamerka građana Putinu je ta što nije uspeo da obezbedi pravedniju raspodelu prihoda. Tako misli čak 45 odsto građana, pokazalo je najnovije istraživanje „Levada centra“ sprovedeno krajem aprila. Još 39 odsto građana zamera predsedniku to što nije uspeo da vrati građanima sredstva koja su izgubili u vreme reformi. I ovo istraživanje je pokazalo da raste broj nezadovoljnih socijalno-ekonomskom politikom.

Putin je predsednik sa veoma izraženim političkim sluhom i jasno mu je da mora da vodi računa o političkom raspoloženju naroda. Zato je odmah posle izborne pobede kazao da je u narednom periodu jedan od glavnih zadataka rast plata i penzija.

POSTAVLjEN je i cilj da se smanji uvoz mesa, voća i povrća i obezbedi dovoljno ovih proizvoda ne samo za rusko tržište. Rusija je već uspela da postane jedan od najvećih izvoznika žita. Glavni kupci su Egipat i Turska.

Rusija ima i višak piletine, uskoro će i svinjetine biti sasvim dovoljno, jedino će morati da i dalje uvozi govedinu.

Roditeljstvo se u Rusiji i finansijski nagrađuje Foto TASSDo kraja Putinovog mandata, Rusija bi trebalo da dostigne godišnji izvoz poljoprivrednih proizvoda od 45 milijardi dolara.

Ali, postoji još jedan uslov koji se mora ispuniti, a to je da od te ogromne sume novca činovnici ne pokradu veliki deo. Ni Putin u prethodna tri mandata, ni Medvedev u jednom predsedničkom, nisu uspeli radikalno da smanje korupciju i lopovluk. Putin je više puta kazao da su te „bolesti“ Rusiji opasnije od NATO.

U Ruskoj Federaciji ima 39 miliona penzionera / Foto MK.RU

SAOBRAĆAJKE I PUTEVI

Problem Rusije je veliki broj saobraćajnih nesreća, svake godine tako nestane jedan grad srednje veličine, oko 40.000 ljudi. Postavljen je zadatak da se ta brojka smanji. Osim toga, uložiće se značajan novac u gradnju regionalnih puteva, koji su u mnogim oblastim u vrlo lošem stanju.

Novosti/Branko Vlahović