profimedia-0429620374FOTO: PROFIMEDIA

Restartovanje pregovora o Kosovu i vraćanje pronalaženja rešenja pod okrilje EU, a koje je započelo u Berlinu, pokušaj je vodećih članica EU Nemačke i Francuske da isključe administraciju Donalda Trampa iz kosovskog procesa.

Sprečavanje direktnog mešanja Amerike na prostoru Evrope praktično znači i jasnu poruku da prekrajanje granica – odnosno razgraničenje – više nije opcija koja je u igri.

Kako „Blic“ saznaje, na samitu Zapadnog Balkana i njegovoj prvoj rundi održanoj pre nekoliko dana u Berlinu domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron poručili su da je „kosovski dijalog“ dobio razmere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

– Bilo kakvo menjanje granica otvara pitanje Republike Srpske, ali i velike Albanije, i mi to vidimo kao klicu haosa koji bi gotovo sigurno lančano usledio. Kada je reč o evropskoj administraciji, smatramo da je sastanak u Berlinu sprečavanje u poslednjem trenutku. Nadamo se da će nastavkom samita u Parizu tako i ostati – kaže „Blicov“ izvor.

Sastanak u BerlinuFOTO: INSTAGRAM / PRIVATNA ARHIVA
Sastanak u Berlinu

Evropska unija za svoje jasne poruke ima i zalog.

– Nema igara sa granicama i Trampovom administracijom na prostoru Evrope ako se žele evropske pare i donacije koje prednjače generalno posmatrano. Dodatno, Priština želi i viznu liberalizaciju – kaže naš sagovornik.

„Blicov“ izvor tvrdi da u Berlinu nije vršen pritisak da se prizna nezavisnost Kosova.

– Naprotiv. Priznanje ne spada pod oznaku hitno. Pod hitno su vladavina prava, demokratija, borba protiv kriminala. Evropa sa odloženim Bregzitom nastoji da se konsoliduje – kaže strani diplomata.

Predstavnici Prištine, posebno Hašim Tači, odbijaju ovakvu verziju događaja i „čekaju pomoć Amerikanaca“. Ne čudi što su on i Ramuš Haradinaj pre sastanka sa evropskim liderima bili na sastanku sa ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom, kao posrednikom koji ima bliske veze sa predsednikom Donaldom Trampom.

– Biće još natezanja, ali je takođe jasno poručeno da nikakvi incidenti na prostoru Kosova neće biti tolerisani i to je stavljeno na nivo da bi se Priština mogla naći iza gvozdene zavese ukoliko se pokuša bilo kakav scenario – kaže „Blicov“ izvor.

Vučić: Ideja o razgraničenju propala, to će nas skupo koštati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da se ne zalaže za nezavisno Kosovo u njegovim granicama i da su njegove ideje propale jer je naš narod mislio drugačije i deo sveta je mislio drugačije.

– To će skupo da nas košta. Ne danas, ne sutra, ali hoće za 20 ili 30 godina. Od toga što ću imati ličnu utehu što će neko da kaže da sam bio dalekovid, neću imati ništa. Nisam bio dovoljno ubedljiv, nisam uspeo da objasnim kakvo je realno stanje, da je od emocija najvažnija realnost – istakao je on rekavši da „nije nezavisno Kosovo nastalo juče, već 2008. godine, kada je proglasilo nezavisnost“.

Prema njegovim rečima, vodila se žestoka kampanja protiv mogućnosti kompromisa razgraničenjem, kako iz dela strane, tako i domaće javnosti, „jer su želeli nezavisno Kosovo na celoj njenoj teritoriji“.

– Svi koji su pravili nezavisno Kosovo, dok se govorilo o razgraničenju, pravili su se nevešti jer nisu hteli da kažu da su za celokupno Kosovo nezavisno od Srbije. Za to se zalaže Rada Trajković, isto kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i svi ostali – objasnio je Vučić.

Rekao je da su odigrali prevaru svi oni koji su već priznali nezavisno Kosovo i izjasnili se protiv razgraničenja, a na tome je radio i deo domaće javnosti, posebno oni koji su učestvovali u stvaranju nezavisnog Kosova.

Aleksandar VučićFOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA
Aleksandar Vučić

Podsetio je da je Priština donela 2008. deklaraciju o nezavisnosti, a da su se tada oni koji su bili na vlasti pravili blesavi, pomogli im traženjem mišljenja Međunarodnog suda pravde, kao i izvlačenjem pregovora iz UN u EU.

– Što se mene tiče, meni u istorijskom smislu će biti lakše jer ću biti upamćen po veličanstvenim putevima, mostovima, što sam u kratko vreme udvostručio plate i penzije, i to realno a ne nominalno, kako ljudi mogu da žive bolje. A neko drugi će nažalost morati da saopštava teške i loše vesti za Srbiju u budućnosti i ko je lagao naš narod, zašto su Srbi pristajali na laži Haradinaja i Trajkovićeve – kazao je Vučić.

Poručio je da nije nimalo zabrinut niti da se plaši današnjeg protesta opozicije ispred Skupštine Srbije i istakao da se dijalog vodi u parlamentu i da neće ispunjavati „tajkunske zahteve“.

BLIC:RS