ŠTA SE TO KUVA NA ARKTIKU: Rusi šalju supersonične bombardere!

Ruska vojska planira da u ovoj godini na Arktik pošalje supersonične bombardere Tu-160, kako bi zaštitila svoje interese.

Istraživački centar Kongresa SAD nedavno je upozorio, podseća Sputnjik, da bi arktički region mogao da se pretvori u novu zonu vojne napetosti i konkurencije, zbog pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve. U dokumentu, u koji je RT imao uvid, izražena je zabrinutost zbog jačanja pozicije Rusije na Arktiku.

Prema najnovojim izveštajima, Rusija će pojačati odbranu Arktičkog regiona uz pomoć supersoničnih nosača raketa Tu-160, izjavio je komandant avijacije dalekog dometa vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Kobilaš.

„Ove godine planiramo i da letimo nad Anadirom – najistočnijem gradu u Rusiji. Arktik za nas ima strateški značaj, upravo iz tog razloga formiramo nove avio-baze i aerodrome koji bi nam omogućili da osiguravamo bezbednost zemlje i akvatorija“, rekao je on.

Međutim, slične namere ima i Amerika. Izveštaj američkog Kongresa navodi da SAD ima potrebu da proširi prisustvo američkih Oružanih snaga radi „zaštite interesa u regionu“ – što bi konkretno značilo da Pentagon namerava da narednih godina poveća broj vojnika koji su obučeni u arktičkim uslovima.

U dokumentu se dodaje i da Arktik, zbog ubrzanog otapanja leda u regionu, postaje sve značajniji za Pentagon, jer to „otvara velike mogućnosti za američku flotu“. Sada na Arktiku SAD uglavnom koriste podmornice zbog gustog ledenog pokrivača, a zbog otapanja bi bilo omogućeno i korišćenje površinskih brodova, uključujući i onih za prebacivanje vojske.

Autori dokumenta ukazuju i da je taj region ranije bio „arena vojnog rivalstva“ između Sovjetskog saveza i SAD, gde su države razmeštale nuklearne podmornice i avijaciju, ali da je raspadom SSSR-a Arktik za Pentagon izgubio nekadašnji značaj. Međutim, posle „povratka Rusije“ u region, Vašington je rešio da tamo ojača svoje pozicije.

Takođe, i Kanada i zemlje Severne Evrope već povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu ili će ga povećati. I u vezi sa tim, naglašeno je da je širenje prisustva američkih Oružanih snaga na Arktiku važan pravac za Pentagon.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *