ŠTA SE ZATVARA ZA VIKEND? Neće svi staviti ključ u bravu, tržni centri – skraćeno, izvesno i šta je sa PRODAVNICAMA!

Dr Kon je predložio da se sve zatvori na pet dana, ali izvesnije je da doće do selektivnog zatvaranja najkritičnijih mesta zaražavanja

Krizni štab u sredu nije usvojio nikakve nove mere uprkos pogoršanju epidemiološke situacije. Kako je najavljeno, sednica će ponovo biti održana u petak kada će biti odlučeno kakve mere će važiti za predstojeći vikend.

Epidemiolog Predrag Kon pojasnio je da je na održanoj sednici zauzet jedinstven stav oko novih mera protiv koronavirusa koje će se odnositi na vikend, ali da one nisu potpuno precizirane i da će to biti učinjeno u petak.

Naglasio je da postoje pravne prepreke da se u potpunosti sve zatvori na pet dana, o čemu se takođe razmišljalo, ali da u okviru skraćenja radnog vremena postoji pravna mogućnost da „ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda – to je je skraćenje radnog vremena“, a ne zabrana rada.

Ko će raditi skraćeno?

Iz Kriznog štaba nije precizirano koji objekti bi radili po principu skraćenog radnog vremena, da li će se ono odnositi na tržne centre, restorane ili kafiće, ali je rečeno „da nešto mora“ biti obuhvaćeno novim merama.

„O svemu će biti reči, nema dileme da nešto mora. Ovako ostaviti tako naglo punjenje bez mera jasnih za vikend nije prihvatljivo i nije realno“, naglasio je Kon.

S druge strane, epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je tržne centre kao moguća mesta na koja će se odnositi mere koje bi trebalo da budu donete u petak na sednici Kriznog štaba.

„Mislim da ćemo imati povećanje broja obolelih. Možda ćemo morati da skratimo vreme rada tržnih centara za vikend, možda do 16 ili 18 sati„, rekao je Tiodorović.

Što se tiče prodavnica prehrambene robe koje rade do 21 sat, najverovatnije je da njihovo radno vreme ostaje nepromenjeno, jer niko iz Kriznog štaba nije pominjao ove objekte kao kritična mesta zaražavanja.

Krizni štab je definisao najveća mesta zaražavanja, koja se prvenstveno odnose na mesta zimovanja i skijališta.

Što se tiče skijališta, Tidorović je naglasio da postoji mogoćnost da se i na tim mestima primene oštrije mere.

„Moguće je da u petak donesemo odluku o zatvaranju skijališta, to će značiti da građani mogu da koriste određene objekte kao što su hoteli i kafići, ali akcenat je opet na dobroj kontroli kako se ljudi ne bi okupljali na drugim mestima“, kazao je epidemiolog, a na pitanje na koji bi se vremenski period skijališta zatvorila, Tiodorović je naznačio da je „vikend najproblematičniji“, rekao je Tiodorović.

(Mondo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *