ŠTA ZNAČI OVA PRESUDA: PREDSEDNIK Vučić osuđen da plati 200.000 dinara Bošku Obradoviću zbog …

Zbog povrede ugleda i časti jer ga je nazvao “lopovom” i “fašistom”

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom se predsednik SNS Aleksandar Vučić obavezuje da plati 200.000 dinara predsedniku Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću zbog povrede ugleda i časti jer ga je nazvao “lopovom” i “fašistom”.

Povod za Obradovićevu tužbu bila su dva gostovanja Aleksandra Vučića na TV PINK od 13. i 16. februara 2019. godine, u kojima ga je u uživo prenosu nazvao „lopovom“ i „fašistom“. Na sudu se pojavio samo Boško Obradović. Karakteristično je da Vučićev advokat nije tražio njegovo izjašnjavanje na sudu niti ga pozvao u svojstvu svedoka da dokaže svoje tvrdnje, kao i da je na taj način Vučić izbegao suđenje i suočavanje sa Obradovićem, ali nije mogao izbeći presudu.

U nastavku donosimo obrazloženje iz ove istorijske presude: „Sud je poklonio veru iskazu tužioca, nalazeći da je isti objektivan, jasan i logičan, te da je u skladu sa pismenim dokazima u spisu predmeta…

Prema sadržini navedenih izjava i u skladu sa kontekstom u kojem su date, mišljenje je ovog suda da je tuženi ovakvim izjavama doveo do omalovažavanja tužioca i povrede njegovog dostojanstva, zbog čega je kod tužioca došlo do povrede kako ugleda (kao objektivne kategorije koja podrazumeva stav i mišljenje koje sredina ima o ličnosti nekog pojedinca) tako i časti (kao subjektivne kategorije, odnosno skupa čovekovih vrlina i mišljenja koje pojedinac ima o sebi samom), budući da je tuženi ovakve izjave dao u svojstvu predsednika države i na televizijskom kanalu sa nacionalnom frekvencijom, što je predmetnim izjavama dalo dodatnu težinu.

Da li ova presuda govori o nezavisnosti sudstva?! Podsetimo, poslednja reforma sudstva je izvršeba 2009. godine kada je DS odlućivala ko će suditi a ko neće i kada je u jednom danu na hiljadu sudija ostalo bez posla. SNS nije vršila nikakvu reformu sudstva, pa možda i ne čudi što je osuđen predsednik države što je gotovo nezapamćeno u istoriji Srbije.

G.K. /Afera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *