Stamatović: Ne smemo zaboraviti NATO bombardovanje Srbije

Kandidat za predsednika Srbije Milan Stamatović izjavio je danas da se nikada ne sme zaboraviti bombardovanja Srbije 1999. godine i da ako postane šef države neće dozvoliti da Srbija postane članica NATO-a saveza i svaku takvu inicijatvu će zakonom zabraniti kao „akt veleizdaje zemlje“.Stamatović je povodm 18. godišnjice početka NATO napada u četiri jutros položio venac na mestu gde je 8. aprila 1999. godine u brvnari Ski-centra „Tornik“ gde su poginuli civili Nedja Uroševića iz Čajetine, Radoja Marjanovića iz Ribnice i Milenka Savića iz Jablanice.

„Gradjani Srbije možda mogu i da oproste, ali nikada ne smeju da zaborave da su, te 1999, brutalnu agresiju, a bilo ih je 19 velikih, na jednu malu Srbiju, izvršili: SAD, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Belgija, Holandija, Danska, Island, Češka, Francuska, Madjarska, Italija, Kanada, Norveška, Poljska, Portugal, Luksemburg sve one države koje su, uz izuzetak Grčke i Španije, posle okupacije Kosova bile i medju prvima koje su priznale samoproglašenu nezavisnost jedine NATO države u Evropi. Evropi, tj. EU kojoj režim Aleksandra Vučića bezglavo, kvislinški i kapitulantski, juri u okrilje“, naveo je Stamatović u pisanoj izjavi.

U Srbiji se danas obeležava 18 godina od NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju 1999. godine. Napadi NATO-a počeli su 24. marta nešto pre 20 časova, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *