STIGLO HITNO IZ STEJT DEPARTMENTA: Amerika uvodi Srbiji sankcije?!

Američki Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija. Sankcije bi bil uvedene po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema „Pancir S-1“ Srbiji.

  • U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir S-1 – naveo je portparol Stejt departmenta.
  • Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu evrointegracija, „potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom“.
  • Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela – saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja.
  • Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema „Pancir S-1“ Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane oktobra 2019.
  • Podsetimo, i NATO se u ponedeljak oglasio ruskom oržju u Srbiji, navodeći da nabavke u oblasti odbrane su nacionalna odluka i Srbija ima pravo izbora.

To je bio odgovor Alijanse na pitanje Radija slobodna Evropa o isporuci ruskog protivvazdušnog raketnog sistema „Pancir S-1“, koji je Srbija kupila na osnovu sporazuma iz 2019.

  • Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti – navodi u saopštenju NATO.
  • Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *