STIŽE ŠEF RUSIJE: 5 Putinovih megaprojekata za Srbiju!

Najmanje četiri velika projekta biće dogovorena na jesen, kada u Srbiju dolazi predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Prema rečima ambasadora Aleksandra Čepurina, Putin će u oktobru ili u novembru tokom boravka u Beogradu sa srpskim državnim vrhom razgovarati o gigantskom projektu koji uključuje Srbiju.

– Rusija će u oktobru usvojiti program za razvoj privrede u narednih šest godina, što će biti gigantski korak unapred, u kojem će učestvovati i Srbija. Predviđena je izgradnja pametnih gradova, projekti u ekologiji, oblasti nuklearne energije u mirnodropske svrhe, informatici, železnicama – rekao je Čepurin tokom obilaska gradilišta na severnom portalu tunela u Čortanovcima (pogledaj).

S druge strane, izvori Srpskog telegrafa upućeni u saradnju Beograda i Moskve tvrde da gigantski korak treba shvatiti kao najavu intenzivnije saradnje u oblasti odbrambene industrije i energetike u koje, između ostalog, spada i povezivanje Srbije sa „Turskim tokom“.

– Putin će predložiti povezivanje namenske industrije, kao i kasnije zajednički nastup na trećim tržištima. To bi bila šansa da se preko vojne industrije modernizuje čitava srpska privreda, što je velika šansa za Srbiju. Druga ne manja važna stvar je energetika, jer Putin u Srbiji vidi energetski centar ruskih interesa na Balkanu, pa je očekivano da budemo povezani sa „Turskim tokom“ – priča sagovornik Srpskog telegrafa.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje za Srpski telegraf da je odlična stvar za nas najavljeno jačanje saradnje sa Rusijom.

– Najava da će Srbija intenzivnije sarađivati sa Rusijom, kao i činjenica da možemo da očekujemo još značajnije investicije iz te zemlje je odlična stvar – ocenio je Dačić.

ISKORISTITI ŠANSU
Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da je važno da i sami izađemo s našim programima.

– Primera radi, ako su rešili da rade nešto u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, treba videti gde mi možemo da se uključimo, jer je to veliko tržište. Takođe, kada razvijaju železnice i nove saobraćajne projekte, treba videti na koji način bi to moglo da bude povezano s nama i šta bi kod nas moglo da se radi i proizvodi. Dobro je da Rusija misli na nas, a na nama je da vidimo gde sve možemo da se uključimo – ističe Anđelković.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan ističe da su veze sa Moskvom po pitanju vojne saradnje i diplomatije nemerljive.

– Treba samo spomenuti šta sve rade za nas u UN. Tako da ove druge vrste saradnje ne prate u dovoljnoj meri saradnju na vojnom i diplomatskom planu. Zato tu saradnju treba podstaći i sa naše strane i iskoristiti rusku inicijativu – napominje Karan.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *