STOP NASILJU! Vučić u učionici sa žrtvom i nasilnicima

Posle vršnjačkog nasilja i snimaka koji su uznemirili Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić jutros je bio u Aranđelovcu u Tehničkoj školi „Mileta Nikolić“.

Vučić je razgovarao sa učenicima i nastavnicima, u školi u kojoj su sredinom oktobra tri učenika prvog razreda maltretirala svoju drugaricu.

On je zamolio učenike da dobar ljudski odnos održe i sačuvaju ga ne samo za ukućane, nego i za svoje drugove, kao i da ponekad nije loše da vidimo koliko nas to pogodi, a užasno je onome kome se dogodi.

„Nemate dovojno vremena uvek da razgovarate s decom, društvene mreže i rijaliti deci poručuju da je sve to u redu, ali jasno je da moramo da razgovaramo što više. Tek sam sad saznao da su danas u razgovoru u učionici sedeli i žrtva nasilja i učesnici, ali sam im poručio da moraju da računaju na prijatelje i da ih čuvaju, devojčice posebno“, preneo je Vučić novinarima.

Veruje, kaže, da su ovi dečaci i devojčice to razumeli, a zahvalan je i osoblju škole, nastavnicima, psihologu, ljudima kloji se bore za tu decu.

„To se, inače, dešava deci u školi, dešavalo se generacijama, i u mojoj je tako bilo, ali gledao sam statistike, ne dešava se kod nas onakvo nasilje kao u nekim drugim zemljama. Divim se roditeljima Biljane koji su to uspeli da izdrže gurajući ćerku. Zato sam i rekao kad god nekome nešto učinite pomislite da li biste voleli da to neko vama priredi“, poručio je.

Vučić je, javlja Tanjug, u razgovoru sa učenicima te škole istakao prednosti dualnog obrazovanja i poručio im da budu vredni i marljivi, jer su bogati onoliko koliko znaju, ali i koliko prijatelja imaju.

Škola „Mileta Nikolić“ u Aranđelovcu dobra je škola, sa više od 700 đaka u kojem se razvija sistem dualnog obrazovanja, rekao je predsednik.

„Beskrajno sam srećan i nisam znao da to ovde tako izgleda, da u okviru prvih programa za dualno obrazovanje postoje oni koji uče za zavarivače, strugare… Ima smerova od elektrotehničara do mašinaca, zanatlija“, rekao je Vučić.

On je podvukao da su mu u školi preneli da je prvi put posle 20 godina veće interesovanje za neke smerove.

„Zadovoljan samo što sam video mlade ljude koji hoće da rade i na takav način vide svoju budućnost“, poručio je predsednik.

On je najavio da će škola u Aranđelovcu imati dodatnu podršku države, koja će se potruditi da nabavi nove mašine, kako bi imali bolje uslove za rad.

Vučić je đacima poručio da nije došao da im drži pridike, već da im kaže da treba da budu marljivi, da uče i stiču znanja i veštine, ali i da poštuju svoje prijatelje.

„Uvek ste bogati onoliko koliko znate, jer, znanje niko ne može da vam oduzme, ali i onoliko koliko imate drugara i prijatelja“, ukazao im je predsednik.

Kako im je rekao, potrebno im je prijateljstvo, jer se ne može računati samo na porodicu, koja jeste oslonac, već se moraju oslanjati na drugove.

„Moja je molba da onoliko koliko želite da budete poštovani pokažete poštovanje prema drugima i molim vas da budete vredni i marljivi“, kazao je Vučić.

Ponovio je da se sistem dualnog obrazovanja razvija u Tehničkoj školi, te da je jedan od problema što nemamo dovoljno zanatlija.

Istakao je da su prednosti dualnog obrazovanja prepoznale i domaće i strane kompanije u Srbiji, koje traže kadrove.

„Kod nas je zanatlija sve manje i sve što imamo, sve dobije posao. Za izgradnju puta Levosoje – Srpska kuća uvozili smo Albance da nam rade, jer nismo imali svoje. Molim vas da budete hrabri u smislu ciljeva, volje i želje da uspete, da brinete o drugima, a onda ćemo samo da slavimo uspehe ove škole“, zaključio je predsednik Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *