Stopalo joj se smanjivalo, a doktori nisu imali pojma šta joj je dok nije OKAČILA SLIKU na Fejsbuk i Tviter

Stopalo Sofije Erl Park smanjilo se za nekoliko brojeva, ali je tačan naziv dijagnoze saznala tek kada je svoje simptome objavila na društvenim mrežama.

Sofi se godinama mučila sa medicinskim problemom, ali doktori jednostavno nisu mogli da ustanove šta joj je.

Kako se ispostavilo, ona boluje od takozvane CMT bolesti, grupe poremećaja koji oštećuju nerve na izlazu iz mozga i na kičmi, uz niz drugih zdravstvenih stanja.

Kako je rekla, na kraju je okačila na društvenoj mreži fotografiju i listu simptoma, nakon čega ju je neko kontaktirao i pitao je da li ima CMT. Sa tom informacijom je otišla kod doktora i ubrzo joj je postavljena zvanična dijagnoza.

Ona je nakon porođaja imala 14 većih operacija kuka, nakon što joj je kuk pukao na četiri mesta. Oporavak je išao veoma sporo, a tri godine kasnije joj je otkriven ED sindrom, retko stanje koje utiče na vezivno tkivo.

– Srećom, moj novi doktor je video CMT kod mnogih drugih pacijenata i odmah je prepoznao o čemu se radi. Uputio me je na neurologa i čim sam ušla u sobu rekli su mi da imam CMT. Dobila sam invalidska kolica, uloške i držače za stopala, i mali skuter da mogu da se krećem, jer je hodanje postajalo sve napornije – ispričala je Sofi.

CMT može da uzrokuje bol i hronične deformitete, a u kasnijoj fazi može da dovede i do propadanja ekstremiteta.

Izvor: Blic

Foto: Tviter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *