Stranka sakupljača sličica!

TERAZIJSKA ČESMA MESTO KOLEKCIONARA ALBUMA SVETSKOG PRVENSTVA

 

Stranka sakupljača sličica!

 

 

Krajem marta, kako se novi Paninijev album pojavi u prodaji, tako krenu okupljanja na Terazijama onih koji žele da među prvima imaju popunjen album

 

Treba sakupiti ukupno 669 sličica a jedna kesica u kojoj ima pet sličica košta čak 80 dinara što dovodi do računice da ukoliko pri kupovini sličica nemate nijedan duplikat (što je naravno nemoguće) potrebno je oko 15 hiljada dinara da se popuni ceo album

Ima i devojaka među kolecionarima kod Terazijske česme ali su veoma stidljive i ne žele da govore o tome koji su njihovi motivi za sakupljanjem sličica. Samo nam je jedan onako na brzinu rekla da to radi jer želi da dokaže da može da sakupi album brže od svog dečka

 

 

Ako ovih dana prolazite kroz sam centar Beograda, preko Terazija i kod česme kod hotela „Moskva“ primetite gužvu ljudi svih generacija, kako nešto užurbano viču i rade, nemojte pomisliti da su u pitanju nekakve demonstracije ili bilo šta slično tome. Reč je o još jednom okupljanju kolecionara sličica albuma za svetsko prvenstvo, ovoga puta „Rusija 2018“.

Svake četvrte godine prostor oko terazijske česme postaje poprište obračuna najboljih svetskih fudbalera i centar Beograda tada posećuju fudbalski velikani poput Mesija, Ronalda, Nejmara… Istina, nisu to fudbalske zvezde „od krvi i mesa“ već one na sličicama najvećeg i najpoznatijeg svetskog proizvođača albuma, italijanskog Paninija. Negde već krajem marta kako se novi Paninijev album pojavi u prodaji tako krenu okupljanja na Terazijama onih koji žele da među prvima imaju popunjen album. Kako dani i nedelje prolaze tako je i sve više ljubitelja sličica na Terazijama i to svih uzrasta, bukvalno od sedam do sedamdesetsedam godina. Moglo bi se slobodno reći da je dece i najmanje a gotovo svi odrasli će vam reći da su tu „baš zbog svojih klinaca „ i da album sakupljaju zbog njih što u najvećem broju slučajeva nije tačno.

Jedna od retkih starijih osoba koja priznaje da album sa sličicama fudbalera sakuplja zbog sebe a ne zbog unuka je baka Mara koja za Aferu kaže da joj je ovo peti album sa svetkih prvenstava koje skuplja.

-Počela sam sam sa albumom „Japan-Koreja 2002“ i sakupljala ga zajedno sa mojim sinom koji je tada završavao srednju školu a ja odlazila u penziju. Malo, pomalo to mi se dopalo, pa sam posle četiri godine album „Nemačka 2006“ sakupljala sama i prvi put tad došla na Terazije da razmenjujem sličice. Za ovih 12 godina upoznala sam ovde mnoge prijatelje i jedva čekam da Panini izbaci novi album da počne naše druženje kod česme. Svaki sam dosad album sakupila a ovaj mi je poseban jer se Svetsko prvenstvo održava u Rusiji, našoj bratskoj zemji a i Srbija učestvuje, tako da ću ovoga puta dva albuma da popunim, samouverena je baka Mara.

I deka Radmilo sakuplja album i kako kaže to ga je odviklo od životne strasti – pušenja!

Dok nisam pre osam godina počeo da sakupljam sličice pušio sam po dve pakle cigareta dnevno. Bio sam što se kaže živa pepeljara. Onda sam sam unukom počeo da slupljam sličice, da se razmenjumo i dolazimo ovde na Terazije. Unuk je ubrzo odustao da dolazi a ja sam nastavio i to svakog dana.

Sad sam jedan od najboljih kolekcionara, kod mene uvek ima onih najvrednijih sličica koje skoro niko drugi nema. Evo, već  sad ja ima  skoro sve sličice naših fudbalera a do njih se najteže dolazi ako se kupuje na kiosku u kesicama. Izgubio sam jednu štetnu strast – cigare, a dobio sam drugu strast i to korisnu – sličice, kaže Radmilo koji ima 82 godine.

Ima i devojaka među kolecionarima kod Terazijske česme, ali su veoma stidljive i ne žele da govore o tome koji su njihovi motivi za sakupljanjem sličica. Samo nam je jedna, onako na brzinu rekla da to radi jer želi da dokaže da može da sakupi album brže od svog dečka.

Nekada kažu oni iskusni kolecionari dođe do žešćih rasprava a ponekad skoro i do tuče za nekom baš-baš vrednom sličicom na koju se u istom momentu nameračilo više njih. Ali sve to kažu odmah prođe jer su svi tu ipak ljubitelji sakupljanja i fudbala i dobri, porodični ljudi. Ni kada pada kiša kolekcionarima ne semta, jer šta je par kapi za sličicu Mesija ili Kolarova. Sa osmehom ističu da kada bi osnovali stranku „sakupljača sličica kod česme“ bili respektabilna politička snaga u Beogradu.

Inače, sakupljanje sličica za album Rusija 2018. kao i za prethodna svetska prvenstva nije nimalo naivno, a ni jeftino. Treba sakupiti ukupno 669 sličica a jedna kesica u kojoj ima pet sličica košta čak 80 dinara što dovodi do računice da ukoliko pri kupovini sličica nemate nijedan duplikat (što je naravno nemoguće) potrebno je oko 15 hiljada dinara da se popuni ceo album, dok je sa duplikatima koji su neminovni ta suma još veća.  Ipak, to kolekcionare ne brine posebno, kako kažu svi ti troškovi se zaborave kada se konačno popunjen album stavi u ličnu zbirku „trofeja“. A i kako reče jedan od sakupljača „ako ludaci u svetu oko Sirije izazovu Treći svetski rat onda će jedino svetsko prvenstvo ove godini biti upravo ovo u Paninijevom albumu“. Nadajmo se da ipak tako neće biti i da će se druženja oko česme nastaviti bar do polovine jula i finala SP u Moskvi u kome će možda igrai i srpski fudbaleri. Maštati bar nije zabranjeno…

Srećko Milovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *