STRAŠAN ULTIMATUM ZAPADA SRBIJI: Priznajte Kosovo pa ulazite u EU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će se Srbija ove godine suočiti s ultimatumom o pitanju Kosova, biće nam ponuđen Ahtisarijev plan „plus, plus“ – da priznamo Kosovo u zamenu za garancije za ulazak u EU i poseban status za Srbe (na Kosovu)!

  • Uveren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što ćemo teško moći da odbijemo, ali nećemo moći ni na prihvatimo – kazao je Vučić juče u Jutarnjem programu TV Prva, kao i da će predlog biti Ahtisarijev plan „plus, plus“, da će pokušati da kažu da Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali da mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.
  • Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo. Ali sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost i ne uvodimo Srbiju u rat.

Predsednik Srbije je kazao i da može samo da naslućuje šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU, kao i da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovek blizak Berlinu. Vučić je istakao i da će da pita narod o tome, kao što je i ranije izlazio pred narod i kao jedini posle Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, kako je rekao, niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže „ajde na mobilizaciju“, onda niko neće da se odazove. – Kada vodite zemlju, suočavate se s apsolutno nemogućom situacijom. Trudim se da unapređujem ekonomiju, da čuvamo mir i stabilnost, živote ljudi, da kupujemo vreme. Pokušao sam i izašao s planom koji su svi razumeli, a pravili su se da nisu – kazao je Vučić, kao i da niko nije hteo to rešenje i da će sada dobiti mnogo gore, na koje on neće da pristane. – Govorili su da sam nekome obećao nezavisno Kosovo. Videćete da nije tako. Vučić nikog nije lagao, kao što ste vi lažovi – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da je on jedini odbio plan koji je trebalo 2013. da omogući Kosovu da uđe u UN, kao i da je suočen sa velikim pritiskom oko Gazivoda i elektroenergetskog sistema, s Nemcima koji vrše pritisak. Predsednik Srbije je priznao da ima veliki strah pred odlazak u Berlin i Vašington, ne za svoju funkciju, već zbog zemlje i naroda, i ukazao da će, nakon što Kosovo bude ukinulo takse, biti povećan pritisak na Beograd.

Vučić je kazao da iza napada u regionu na njega i Srbiju stoji nezadovoljstvo činjenicom da je Srbija sve jača. Povodom pisanja hrvatskog Jutarnjeg lista da Srbija vraća region u devedesete i da on stoji iza onoga što govore njegovi politički partneri i srpski mediji koji ga podržavaju, Vučić je kazao: – Zamislite da ovde napadate Plenkovića i Milanovića analizirajući njihov lik i delo u pisanju medija. To je patološki pristup i ja za to nemam drugu reč.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *