STRNDŽANJE U PEĆINI: Ovde se ne zna ko koga, a sve po starom seks običaju!

SEOSKI PRAZNIK

Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela – i stari i mladi, i device i one koje to nisu, otac i ćerka, sin i majka

Da li ste nekada čuli za „strndžanje“? To je jedan neobični vlaški običaj, a zašto je specifičan, objasnila je u dokumentarnom videu autora Lane Paunović.

O njihovim običajima, kako se navodi u videu, vezan za homoljski region, koga prate razna predanja. Prvo kreće priča o ženama iz Homolja, koje su uvek imale slobodu ljubavnog života.

„Žene u Homolju su teško živele, kao i svake druge žene u Evropi, ali su svoj život obogaćivale ljubavlju i pesmama o ljubavi. U Homolju ima toliko pesama o ljubavi“, rekla je jedna od akterki videa Lane Paunović.

„Žene su imale prava da zavode i da budu zavođene. One su nosile kratke suknje i dok su žene u Evropi nosile suknje do članaka, žene Homolja su nosile do kolena i iznad kolena. One su zavodile muškarce nespretnim zavođenjem“, priča ova akterka.

Ona je rekla da se u Homolju dugo po prijemu hrišćanstva održavao jedan običaj koji je zvao Strndžanje.

„Taj običaj se sastojao u tome da u jednoj pećini okupe žitelji okolnih mesta da dožive nešto ljubavno lepo, da upražnjvaju. Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela – i stari i mladi, i device i one koje to nisu, otac i ćerka, sin i majka. U jednu pećinu nadomak sela, najstariji muškarac uđe i zapali vatru koja će moći da traje celu noć, da bi ugrejali pećinu i da bi ljudi mogli da se vide. Uslov za učesnike Strndžanja je da svi nose maske i da se ne zna ko je ko…“ priča ova akterka.

„Ljubavnici su se birali po figuri, tačnije, u literaturi se navodi da su birani po „veličini grudi ili veličini budže u pantalonama“. Partneri su se menjali dokle god su imali snage, bukvalno do iznemoglosti. Po završetku svako se oblačio i izlazio u noć, svako za sebe, svako je skrivao  svoju masku da se ne sazna o kome je reč. Svake godine se pravila nova maska“, priča akterka u videu Lene Paunović.

http://www.youtube.com/watch?v=-d6nqvOxWJEAutor: EPK, Foto: Printscreen

KURIR.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *