SUD ODLUČIO: Kertes i Ivković su nevini!

Nekadašnji ministar Branislav Ivković i sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević oslobođeni su juče pred Višim sudom optužbe da su 20. januara 1998. zloupotrebili položaj dodelom kuće Mihalju Kertesu, nekadašnjem direktoru Savezne uprave carina.

Kertes je takođe oslobođen krivice da je pre 20 godina podstrekao Ivkovića, koji je bio predsednik Vladine Komisije za dodelu stanova, i Kneževićevu, člana te Komisije, da mu nezakonito dodele kuću u ulici Beogradskog bataljona u Beogradu, iako je već imao dva otkupljena stana.

Sudija Snežana Garotić Nikolić saopštila je da tokom maratonskog procesa nije bilo dovoljno dokaza da je troje optuženih počinilo krivična dela i istakla da tužilaštvo nije pružilo dovoljno argumenata za svoje tvrdnje.

– Tužilaštvo ni na koji način nije ponudilo dokaze da je Kertes podstrekivao Kneževićevu da mu da stan, a Ivkovića da to rešenje potpiše. Tužilaštvo nije objasnilo kako je Kertes podstrekivao Kneževićevu, niti da su oni znali da je on tada već imao dva stana u Beogradu i Bačkoj Palanci – obrazložila je sudija.

Ona je navela da je tužilaštvo svoje optužbe dokazivalo pisanim dokazima, rešenjem o dodeli stana i dokumentima koja se odnose na vlasništvo stanova u Beogradu i Bačkoj Palanci i ničim više.

– Tužilac nije dokazao da je Kertes neovlašćeno dobio stan u ulici Beogradskog bataljona, iako je već posedovao stanove u Bačkoj Topoli i u Beogradu, u Trešnjevačkoj ulici. Kertes je stan u Bačkoj Topoli već bio poklonio, nakon čega je prešao da živi u stan u Trešnjevačkoj ulici. Međutim, procenjeno je da taj stan nije uslovan i bezbedonosno siguran za Kertesa, pa je tadašnja Savezna vlada jedan od stanova koji je imala u vlasništvu prebacila Republičkoj vladi, koja je Kertesu dodelila stan u ulici Beogradskog bataljona. Stan u Trešnjevačkoj poklonio je nekom od svoje dece – rečeno je prilikom izricanja presude.

Tužilaštvo nije dokazalo da se stambena komisija nije sastajala da bi donela odluku o dodeli stana Kertesu, niti su ponuđeni bilo kakvi dokazi za to, iako takve tvrdnje stoje u optužnici. Prilikom dolaska u sud vidno raspoložen bio je Ivković, koji je novinarima dobacio:

– Prisustvujete svečanom trenutku pada žute bande koja je protiv mene dosad napisala 14 prijava – rekao je Ivković pre izricanja presude.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *