SVAKA DRUGA PORODICA U NAŠOJ ZEMLJI IMA SAMO JEDNOG NASLEDNIKA: Srbija – zemlja jedinaca

Prema mišljenju demografa, za prostu reprodukciju nacije potrebno je 2,14 dece po porodici, međutim, najveći broj roditelja u našoj zemlji gaji samo jedno dete

S. Milošević

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se godišnje sklopi oko 36.000 brakova. Prema istim tim podacima, prosečna mlada staje na ludi kamen u 28. godini života, a prosečan mladoženja sluša zvuke svadbenog marša tri godine kasnije. Ilustrativni dokaz teze da je trudnoća najčešća „kuma“ na venčanju mladenaca jeste i podatak da prosečna žena u Srbiji postaje majka u 29. godini. A svaka četvrta žena nikad nije obukla venčanicu.

Prema mišljenju demografa, za prostu reprodukciju nacije potrebno je 2,14 dece po porodici, međutim, najveći broj roditelja u našoj zemlji gaji samo jedno dete. Da je Srbija zemlja jedinaca, najbolje  govore rezultati poslednjeg popisa stanovništva. Od 1.476.105 porodica, 764.546 njih ima samo jedno dete, dakle svaka druga porodica u Srbiji ima jednog naslednika. Nešto više od pola miliona  (591.114) roditelja gaji dvoje dece, dok svega 99.638 porodica ima troje mališana, a broj porodica sa četvoro i više dece ne prelazi jedan procenat.

Nažalost, prema poslednjem popisu stanovništva, zabrinjavajući su i sledeći podaci. Gotovo svaka treća porodica u Srbiji nema dete. Najveći broj bračnih partnera koji nema naslednika živi u ruralnim sredinama, dok svaki četvrti bračni par koji živi u gradu nema potomstvo. Svaka treća žena koja je rođena osamdesetih godina 20. veka nema dete, a najveći broj tridesetogodišnjaka koji nemaju decu živi u Beogradu.

Svaka druga žena na pragu tridesetih još se ne odaziva na reč „mama“.

S obzirom na to da u Srbiji jedna žena rađa 1,36 dece, ne treba se čuditi podatku da svake godine „nestane“ grad od 35.000 stanovnika kao i to da se broj stanovnika između dva popisa smanjio za 377.335 osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *