Svaki dan štrajka u „Fijatu“ uvećava štetu svima nama

Ministar privrede Goran Knežević pozvao je radnike kragujevačkog „Fijata“ da prekinu štrajk i uz posredstvo Vlade započnu razgovore sa poslovodstvom firme.

Kako je istakao, svaki dan štrajka uvećava štetu i „šalje pogrešnu poruku“.

„Molim radnike da prekinu štrajk i da uz posredstvo Vlade započnemo razgovore sa poslovodstvom ‘Fijata’. Razgovor je u interesu radnika, Kragujevca i Srbije“, poručio je ministar Knežević u autorskom tekstu objavljenom u „Večernjim novostima“.

Knežević kaže da sve to predugo traje i da se u rizik dovodi odluka kompanije „FCA Kragujevac“ da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju, a kako on kaže, kada se to desi, investitor će se teško vratiti za sto.

„Ovo je ozbiljna situacija, jer svaki dan štrajka tu štetu uvećava i šalje pogrešnu poruku poslovodstvu ‘Fijata’, koji čeka poziv iz Srbije da dođe i da se započnu pregovori. Šta god da je predstavnicima sindikata stavljeno na sto kao opcija, vraćeno nam je“, piše Knežević.

Prema njegovim rečima, radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica, a jedino razgovorom je moguće da svima bude dobro.

On je podsetio da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavaca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovog trajanja.

To je, kako kaže, jasno svima, sindikatima koji predstavljaju radnike i samim radnicima i kompaniji.

„Menjanje kolektivnog ugovora tokom trajanja šalje poruku da u Srbiji niko nije siguran – ni poslodavci, a ni radnici. Uprkos svim garancijama, uključujući i pisane garancije Ministarstva privrede i moje lične, da pregovori sa ‘Fijatom’ počinju za sat vremena od prestanka štrajka, štrajkački odbor je odbio da prekine štrajk i tako odblokira ‘Fijat'“, napisao je Knežević u tekstu.

Prema njegovim rečima, dolazak investitora u Srbiju je velika stvar, jer oni ulažu svoj kapital i donose najsavremeniju tehnologiju i procese rada.

Investitori otvaraju nova radna mesta za građane, kao i poslove za druge firme širom Srbije, koje angažuju u svom poslovanju, navodi Knežević, dodavši da „Fijat“ pruža 2.500 radnih mesta.

„Radnici ‘Fijata’ nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice, njihove odluke direktno utiču i na 15 ključnih kooperanata i ostale firme koje se bave uslužnim delatnostima koje zavise od poslovanja ‘Fijata'“, napisao je Knežević u tekstu za „Večernje novosti“.

On odgovorno tvrdi da Vlada čini sve što može da obezbedi bolji život svih građana i da se pozitivni pomaci vide, uprkos nasleđenim problemima.

„Mi ne branimo nekog stranca u zemlji na račun ‘našeg’. Mi branimo princip da nam svima bude bolje“, istakao je ministar Knežević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *