SVET JUTROS NA IVICI NUKLEARNOG RATA: Tramp poslao avione smrti, a onda stigla poruka – ODSTUPITE!

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je napade na Iran, ali je tu svoju naredbu u poslednjem trenutku povukao prenosi BBC.

Njujork tajms piše, pozivajući se na visokog zvaničnika Bele kuće, da su napadi su podrazumevali „mnoštvo“ ciljeva. Američki mediji navode da je „kap koja je prelila Trampovu čašu“ bilo obaranje amričog drona, u četvrtak.

Vest o tome da je Tramp odobrio vojne napade na Iran prvi je preneo Njujork tajms, objavivši čitav plan navodnih napada, a za svega par minuta to su učinili i drugi američki mediji, prenosi BBC. NYT je naveo da su svi vojni zvaničnici u lancu komandovanja u četvrtak popodne, po lokalnom vremenu, očekivali uputstva za odabrane ciljeve, uključujući i iranske radare.

– Avioni su bili već u vazduhu, a brodovi na svojim pozicijama, ali ni jedan projektil nije ispaljen kada je stigla poruka: odstupite – naveo je NYT reči višeg zvaničnika Bele kuće. Prema planu, napad je trebalo da počne u ranu zoru i to danas, kako bi se minimalizovao rizik mogućih ljudskih žrtava. Nije međutim jasno da li je naređenje o napadu potpuno povučeno, ili ne, istakao je BBC.

Planirano je da se vazdušni napadi sprovedu u zoru, kako bi rizik po stanovništvo bio najniži, prenosi Rojters.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *