SVET U NEVERICI: Rusiji zabranjeno učestvovanje na velikim sportskim događajima četiri godine!

Rusiji je izrečena četvorogodišnja zabrana učestvovanja na glavnim sportskim događajima, uključujući Olimpijske igre i fudbalski svetski kup, nakon što je Izvršni komitet Svetske antidoping agencije (VADA) danas odobrio sankcije.

Na sastanku u Lozani dvanaestočlani Izvršni komitet VADA-e doneo je mere protiv Rusije koje je prethodno preporučio Žalbeni komitet za poštovanje organizacije, potvrdio je šef Ruske antidoping agencije (RUSADA), Jurij Ganus.

Potez dolazi nakon što se navodi da je Rusija navodno manipulirasala podacima koje je VADA-i dostavila iz moskovske antidoping laboratorije u januaru.

Podaci su predati kao deo uslova za vraćanje članstva RUSADA-i nakon trogodišnje suspenzije zbog tvrdnji o dopingu, uz navodno učešće države, a što Rusija uporno negira.

RUSADA je u ponedeljak ponovo proglašena nesaglasnom i biće suspendovana na period od četiri godine, što znači da se ruska zastava neće vijoriti na sledeće dve olimpijade, budući da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) potpisnik kodeksa VADA-e. Ruska zastava takođe neće biti dozvoljena na narednom Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, ukoliko se Rusija plasira u finale.

Međutim, čini se da je Rusija spremna da izbegne zabranu koja se zahteva u nekim kvartovima, jer će sportisti koji nisu umešani u bilo kakve doping optužbe moći slobodno da nastupe na takmičenjima kao neutralni.

Izvor: Vostok.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *