SVET U SUZAMA: Preminuo legendarni vozač Formule JEDAN!

Najbolji vozač koji nije osvojio titulu u Formuli 1 ser Sterling Mos preminuo je u 91. godini života.

Mos je u bolnici proveo 134 dana nakon što je doživeo respiratornu infekciju na odmoru u Singapuru u decembru 2016. godine.

Ljubitelji auto-moto sporta Mosa smatraju jednim od najboljih vozača Formule 1, iako nije osvojio nijednu titulu.

Upisao je 16 pobeda na 66 trka u periodu od 1951. do 1966. godine, a postao je prvi Britanac koji je slavio na domaćoj trci u Formuli 1.

Proglašen je sportskom osobom godine u izboru BBC 1961. godine, a bio je četvorostruki vicešampion sezone u Formuli 1.

Tokom karijere u raznim kategorijama automobilizma ostvario je ukupno 212 pobeda na 529 trka.

Među njegove najbolje pobede ubraja se ona koju je ostvario na Velikoj nagradu Monaka, kada je branio boje Lotusa, a uspeo je da pobedi mnogo brže vozače Ferarija.

Njegov najveći rival bez sumnje je bio Huan Manuel Fanđo, ali je Mos upamćen po gubitku titule 1958. godine, koja je otišla u ruke njegovog sunarodnika Majka Hotorna.

On se tada zauzeo za sunarodnika Majka Hotorna, te sprečio da ga diskvalifikuju kada su ga optužili da je prekršio pravila na stazi u Portugalu.

Mos se sa najvišeg nivoa automobilizma povukao 1962. godine, kada je posle udesa u Gudvudu završio u komi iz koje se probudio posle mesec dana, a potom je pola godine bio delimično paralizovan.

I pored toga on je nastavio da se trka na takmičenjima legendi sve dok nije napunio 81 godinu, kada je definitivno ostavio volan.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *