Svetski mediji: Umesto Ibice, pravo na Exit

U godini kada je drugi put osvojio titulu najboljeg velikog evropskog festivala, „Exit“ ne prestaje da privlači pažnju svetskih medija, posebno onih sa globalnim dometom i nemerljivim uticajem.

CNN je nedavno ponovo označio „Egzit“ kao jednu od nezaobilaznih stavki za posetu Srbiji i njenim prirodnim lepotama, dok je američki magazin Forbs vidi ovogodišnji program novosadskog festivala kao njegov glavni adut.

Forbs je posebno izdvojio trenutno najprepoznatljiviji hip-hop sastav „Migos“, ali i najpopularnijeg di-džeja današnjice Dejvida Getu, proglasivši „Egzit“ mestom koje bi svetski džet set trebalo da doživi.

Ugledni Fajnanšel tajms u širem članku o Srbiji, zbog kojeg je urednik Lajonel Barber proveo dan u Novom Sadu i obilazio Petrovaradinsku tvrđavu, stoji da je „Egzit“ poput „Glastonberija na Dunavu“.

Britanski list Dejli mejl u opširnom članku o najboljim svetskim nadolazećim turističkim destinacijama predlaže „Egzit“ kao zamenu za čuveno špansko ostrvo Ibica.

– Ako su vam dosadili pozeri i gužve na Ibici, bukirajte sebi kartu za „Egzit“ piše novinar Dejli mejla, ističući Petrovaradinsku tvrđavu kao impresivnu srednjovekovnu lokaciju.

I prestižni Gardijan je početkom godine „Egzit“ izdvojio kao obaveznu stavku u globalnom kalendaru dešavanja, dok je list Miror otišao korak dalje i osim što je novosadski festival uvrstio među najbolje, objavio je i opširan članak posvećen samo „Egzitu“ ocenivši da će „siloviti program festivala prodrmati srpsku tvrđavu ovog leta“.

Vodeći evropski muzički magazin NME ponudio je čitaocima posebnu aplikaciju koja im predlaže idealan festival, a među predlozima su se našli „Egzit“, ali i „Si star“.

Irski Ajrišegzeminer u dva članka izdvaja „Egzit“, a u naslovu retorički pita „Da li je „Egzit“najviše kul festival u Evropi“, dok je njihov glavni konkurent Dejli edž izdvojio novosadski festival kao letnju destinaciju koja se ne sme propustiti.

Vodeći svetski turistički vodič Conde Nast Traveller na svojoj listi najboljih svetskih festivala, prepoznao je jedinstvene početke „Egzit“ festivala kao aktivistički napor mladih da menjaju svet oko sebe.

U istom tekstu Dejli edž portala našao se i „Si star“ u Hrvatskoj, još jedan festival u organizaciji „Egzit“ tima, te je pohvaljeno prošlogodišnje premijerno izdanje i nominacija za najbolji novi evropski festival.

Britanski Skidl (Skiddle) portal posvetio je čitav tekst „Egzit“, nazivajući ga „draguljem evropske festivalske scene“ i izdvojivši pet izvođača koji se ne smeju propustiti, dok je The Skinny sastavio listu najboljih mediteranskih muzičkih događanja među kojima su se našli i „Egzit“ i crnogorski „Si dens“.

Dži-Kju magazin u svom italijanskom izdanju naziva „Egzit“ jednim od najboljih festivala ovog leta u Evropi, a slično je uradio i Il Post uz ocenu da je novosadski festival pristupačniji za džep od drugih, a nudi vrhunski muzički program.

Novozelandski Staf (Stuff) predložio je čitaocima „Egzit“ kao jedan od „10 putnih trendova za 2018“ naglašavajuću istorijsku tvrđavu kao unikatnost festivala.

„Egzit“ će biti održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *