Tači odlikovao Mekejna za „doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova“

Kosovski predsednik Hašim Tači primio je američkog senatora Džona Mekejna koga je odlikovao „Ordenom slobode“ za njegov „doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova“.

Hašim Tači je uručujući „priznanje senatoru Mekejnu za zasluge za nezavisnost Kosova“ rekao da je on bio „glas Kosova onda kada se taj glas nije mogao čuti“, preneli su prištinski mediji.

„U najtežim danima za naš narod pronašli smo inspiraciju u vašem primeru. Vi ste postali naš glas kada mi nismo imali glasa, vi ste vašim radom i zalaganjem dokazali da sloboda nije privilegija jakih, već osnovno pravo svakog čoveka, svakog naroda“, rekao je Tači.

Senator Mekejn je rekao da je počastvovan što mu je dodeljeno tako visoko priznanje, kao što je „Orden slobode“ i obećao je da će „raditi na tome da Kosovo ostane demokratska zemlja“.

„Veoma sam počastvovan ovim odlikovanjem, ali sam takođe i ponosan. Godinama nakon konflikta, borbe i tragedije, vidim da je napravljen napredak u funcionalnoj demokratiji, zakonodavstvu, organizovani su fer i slobodni izbori, na šta je narod Kosova veoma ponosan. Podneli ste mnoge žrtve, ali vas uveravam da ću ja nastaviti sa naporima da SAD i druge države još više učine da Kosovo ostane slobodno, demokratsko i lepo kao danas“, rekao je senator Mekejn.

Iz Prištine Mekejn odlazi u posetu Albaniji, a u okviru balkanske turneje ove nedelje posetio je Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *