TAJNA AKCIJA MOSKVE: Ovako su borbene mašine iz Rusije stigle u Niš! Rumuni rekli STOJ, a onda su podignuti AVIONI!

Isporuka vojne opreme Srbiji dodatno je potigla tenzije između Rusije i NATO pakta.

Ovaj kontigent zaustavljen je na Dunavu u ulasku u Rumuniju od strane Bukurešta.

„Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.

„Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.

„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava — zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

„Vojno-tehnički sporazum, dogovoren između predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, realizuje se precizno i u skladu sa ugovorenim rokovima. Tako je u Srbiju stiglo i 10 oklopnih vozila pešadije, BRDM 2, sa kompletima rezervnih delova“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Prilikom njihovog vazdušnog transporta, od strane ruskog prevoznika, nije bilo nikakvih prepreka i sva tehnika je stigla sigurno i bezbedno uz poštovanje međunarodnih pravila, dodato je u saopštenju.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da precizira kojim putem su oklopna vozila dospela u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom.

„O tome ne bih da govorim. Poštovali smo norme međunarodnog javnog prava i sve je bilo u skladu sa dogovorom sa Rusijom. Uspeli smo da ih dopremimo“, rekao je Vučić novinarima nakon svečanog prijema deset ruskih izvidjačkih oklopnih automobila BRDM-2MS u Nišu.

On je dodao da nije arogantan i da ne izbegava konkretan odgovor na pitanje, ali da je važno da se zna da je sve u skladu sa zakonom i ugovorom.

Na pitanje kako je Srbija „razbila blokadu“, pošto su Rumunija i Bugarska, „po nalogu NATO“, zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: „Kako i kuda su došla – naša je stvar“.

Mediji su ranije javili da je Rumunija blokirala transport ruske tehnike Dunavom zbog međunarodnih sankcija protiv Rusije zbog krize u Ukrajini i da je oprema najverovatnije dovežena avionom preko teritorije Bugarske u ruski humanitarni centar u Nišu.

Ova pisanja medija za sada niko nije potvrdio, ali ni demantovao.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *