TATOO MAJSTOR BOJAN JOKANOVIĆ: Tetovaže su uspomene na koži ali i u srcu!

Tatoo umetnost je nešto što je odavno postalo deo urbanog načina života a tatoo majstori postali su umetnici svog posla. Tatoo umetnik Bojan Jokanović u intervjuu za Aferu otkriva neke od tajni svog zanata.

Šta po Vama lično predstavlja tetovaža ?
-Prije svega ,svaka tetovaža bi trebala predstavljati nešto značajno i bitno.Tetovaža po mom mišljenju predstavlja licni i značajan motiv na ljudskom tijelu istetoviran na jedan poseban umjetnički način, jedinstven i unikatan.

Dolazi li se teško u danasnje vreme do opreme za tetoviranje ?
– Mislim da ˶Ne˝. Jer postoji dosta načina da se dođe do kvalitetne opreme,međutim, obično takva oprema je dosta skupa, ali je i kvalitetna. Ima dosta opreme koja je ne kvalitetna a ima identičan izgled kao i renomirane marke,kao što su, Cheyenne,Stigma,Equalizer, F.K Irons i dr. Ovim putem želim da skrenem pažnju budućim tattoo umjetnicima koji žele kupiti kvalitetnu opremu, da to urade u provjerenim radnjama tattoo opreme.

Šta Vas je navelo na put tetovaže i koliko je on kod tebe dalek ?
-S obzirom da sam završio Akademiju umjetnosti,smjer slikarstvo,mislim da je bilo logično da ću se ovim baviti, pošto u umjetnosti nekako ne vidim svoju budućnost i egzistenciju. Tetoviranje sam još kao dječak zavolio, i nadao sam se da ću jednog dana imati svoj Tattoo studio. Svakako, nije bilo lako doći do cilja koji sam sebi postavio, ali trud se isplatio. Sada radim i tetoviram u svom studiu,od 2017 godine kada je i osnovan. Ime ˶KASPA˝ sam dao po nadimku mog pokojnog brata jer je ostavio jak utisak na mene za citav život iako je bio mlađi 4 godine.

Kada bi ste mogli da vratite vreme, da li bi iste tetovaže uradili na sebi
-Da ,definitivno,jer mi mnogo znače i predstavljaju nesto neizbrisivo i značajno koje ne mogu izbaciti iz srca a sada ni iz kože.
Mislim da je upravo to što daje veliku vrijednost i ljepotu tetoviranog dijela tijela.

Koliko je tetoviranje razvijeno u Vašem kraju?
-Tetoviranje u opštini u kojoj radim je dosta ne razvijeno, tj, nije razvijeno u mjeri u kojoj bi trebalo biti, nisam siguran do čega je, možda jer tetoviranje tek postaje jedan od imidža kod mlađe populacije, polako zaživljava i mislim da postaje jedan od svakodnevnog načina života ,nešto ˶normalno˝. Jer, mislim da još imamo taj neki čudan pogled na zapadne zemlje kad su u pitanju tetovaže.

Kakvih talenata treba posedovati osoba koja se želi baviti tetoviranjem ?
-Kada je u pitanju talent za tetoviranje, mislim da svako ko imalo ima zainteresovanost može sa velikom voljom i trudom da u malom roku dođe do nekih osnovnih saznanja i rada o tetoviranju. Svakako ,za komplikovane i jedinstvene motive treba više vremena , znanja , vještine, i naravno kvalitetne opreme.
Vjerujem, da postoji dosta tattoo početnika koji su počinjali tetovirati, pa su odustajali, ali u svemu treba upornost i trud. Tetoviranje nije nešto što se nauči za dan‒dva u rekordnom roku, pogotovo ako nemate mentora i neko ko će vas uputiti u osnove tetoviranja, kao što sam rekao samo velika volja i trud za uspjehom.

Družite li se međusobno, imate li neka okupljanja ?
-Ja lično nemam okupljanja kada su u pitanju tattoo majstori, neke poznajem ,neke pratim preko društveniih mreža. Također , mislim da bi trebalo biti više druženja i usavršavanja u tattoo svijetu, i više solidarnosti prema početnicima.

Sta bi ste poručili ljudima koji se žele tetovirati ?
– Prije svega, da tetoviranje urade u tattoo studiu , a ne na nekim drugim alternativnim mjestima koji su ne uslovni i ne čisti,jer mogućnost od zaraznih bolesti je ogromna, da se obrati velika pažnja na higijenske uslove u Tattoo studiu u kojem žele uraditi tattoo, zatim, na rad samog tattoo majstora, da pogledaju njegovu galeriju tetovaža i vide kvalitet samog tetoviranja. Možda da obratite pažnju na motiv koji radite, da vam bude značajan i jedinstven, unikatan kao i što je svaki čovjek.

Šta bi promenio na našoj regionalnoj sceni tetoviranja ?
Na našoj regionalnoj sceni ,promjenio bih odnos tattoo majstora kada su u pitanju početnici, jer mislim da ne doprinosimo dovoljno razumjevanja kada početnici stupaju u kontakt sa nama. Trebamo im izaći u susret i pomoći koliko god možemo, a ne smatrati ih nekakvom konkurencijom. Mozda i uvođenjem Tattoo konvencije jednom godišnje i da to postane tradicija,kao što je slučaj u zemljama oko nas.

Koji Vam je omiljeni hard rock/heavy metal bend strani, a koji Balkanski (ex-Jugoslovenski)?
-Hahahaha, jedno od omiljenih pitanja. Naravno ,Linkin park ,Bon Jovi,Guns N’ Roses, Metalica, a od domaćih Crvena Jabuka, Bijelo Dugme….

Milan B. Popović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *