TENZIJE U CG: Milo se opet sprema da hapsi vladike i vernike?!

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nije odustao od namere da silom udari na litije širom Crne Gore, koje je SPC najavila za danas.

Posle pauze zbog koronavirusa, vernici će ponovo pokazati miran otpor prema spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i otimanju srpskih svetinja, ali postoji opravdan strah da će odgovor režima biti surov, sa novim hapšenjima sveštenika, vladika i vernika, smatraju naši sagovornici.

Vladika Joanikije, koji je bio hapšen, poručio je juče da se Đukanović grubo umešao u unutrašnje stvari crkve sa željom da izmeni njen status i njeno ustrojstvo. Time na najgrublji način, kako naglašava, krši Ustav Crne Gore, koji crkvu odvaja od države.

  • Kada ga zbog njegove anticrkvene delatnosti kritikuju sa očiglednim dokazima da ne poštuje Ustav i autonomiju crkve, on nas onda optužuje da napadamo državu. On misli da je država njegov feud kojim može gospodariti kako je njemu drago. Takvo devijantno mišljenje je verovatno posledica njegove 30-godišnje vladavine… Sada hoće da osnuje crkvu. Što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje. Niti je kršten niti ima osnovnih znanja o crkvi. Proizveo je neravnopravnost između vera – ocenio je vladika Joanikije.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević upozorava za Kurir da može ponovo doći do hapšenja sveštenstva.

  • Imajući u vidu šta govori direktor policije Veselin Veljović, očekujem da se može desiti isti scenario kao i 12. maja, kada su uhapšeni vladika Joanikije i još sedmorica sveštenika. Podgorica igra birokratsku igru, navodno je zabrinuta za zdravlje građana, s ciljem da zabrani litije – kaže Knežević za Kurir.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da crnogorska vlast traži konflikt s narodom i naglašava da Srbija mora da bude obazriva da ne uđe u takav konflikt:

  • Njima je potreban konflikt da bi se integrisali ponovo protiv Srbije i Srba. Treba im integrisanje njihovog glasačkog tela na srbofobnoj osnovi, kao što je to u Hrvatskoj.
  • Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *