TEŠKA SVAĐA DIVOVA – PALME I MIĆE MEGATRENDA

Nakon presude Apelacionog suda kojom Megatrend treba da plati 10 miliona dinara Visokogradnji inženjering, odnosno Vladanu Radovanoviću zvanom Koka-kola, zbog nepoštovanja ugovora o zakupu prostora za fakultet u Jagodini, Mića Jovanović je optužio Dragana Markovića Palmu da on stoji iza svega i da Palma otima 10 miliona fakultetu.

Novinar Afere je razgovorao sa oba aktera i Mićom Jovanom i Draganom Markovićem i čuo zaista gomilu teških reči i optužbi na račun suprotne strane. Suština je da Mića Megatrend tvrdi kako ga je Palma zbog političkih poena koji su mu trebali pred izbore, prosto prevario da otvori Univerzitet u Jagodini, za koji realno nije postojala potreba, te da je cena zakupa po kvadratu bila 11 evra, što je skuplje nego u centru Beograda, te da je Palma bio u dilu sa vlasnikom prostora i prosto reketirao fakultet, pritom ne ispunivši ni jednu obavezu prema Megatrendu, te da je na kraju uticao i na Apelacioni sud da presudi u korist Visokogradnje iako su dve sudske presude nižeg suda išle u korist Megatrenda.

Marković tvrdi da Jovanović nije platio ni dinar za iznajmljeni prostor čak da nije plaćao ni struju, pa ni vodu. On nam je poslao ugovor između Megatrenda i Visokogradnje u kome zaista piše da se cena kvadrata umanjuje za 50 odsto ukoliko se blagovremeno plaća. Palma tvrdi i da je sve što je dogovoreno ispunio: studente iz okolnih sela je prevozio besplatno, index im je bio propusnica za Akvapark, muzej voštanih figura i fudbalske utakmice. On kaže i da nije kriv Mići što nije uspeo da upiše dovoljan broj studenata „jer se fakultet u međuvremenu izblamirao i menjao dva puta ime“.

U tekstu na sajtu Megatrenda – Press između ostalog stoji:

-Dragan Marković Palma, godinama jagodinski neprikosnoveni „šerif“, pored ostalih nelegalnih radnji, koje vešto prikriva licemernim ulagivanjem građanima Jagodine, već godinama „reketira“ Megatrend univerzitet, a preko centra za studiranje ovog univerziteta u Jagodini.

Dalje u tekstu koji je potpisan pseudonim a iza koga stoji fakultet i najverovatnije njegov vlasnik dalje stoji geneza sukoba:

Sve je počelo 2010. godine, kada je Palma, u proleće 2010. godine, počeo da ubeđuje profesora Miću Jovanovića, rektora pomenutog univerziteta, da otvori pet fakulteta u Jagodini. Profesor Jovanović je to odbijao, pravdajući se da je tržište malo za taj broj fakulteta, da u Jagodini, već godinama, uspešno radi Učiteljski fakultet, kao i da nema odgovarajućih prostornih uslova za rad pet fakulteta. Međutim, Palma je insistirao, obzirom da su se približavali izbori, a bilo mu je važno da, makar i preko tuđih leđa, pokupi poene kod birača. Zvao je profesora svaki dan, vršio pritisak, obećavao pomoć, stipendije studentima, ubeđivao profesora Jovanovića da će, prva generacija, imati 1200 studenata! I, na kraju, profesor je popustio i krenule su pripreme za upis Megatrendovih studenata u Jagodini.

I tako je, 3. oktobra 2010. godine, Dragan Marković Palma, u prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, građana Jagodine i mnogih drugih – svečano otvorio akademsku godinu u Jagodini. U svom govoru (postoje snimci TV Palma plus i TV Metropolis), rekao je: „Očekujemo da, već iduće godine, ovde imamo oko 1,200 studenata, da Jagodina postane univerzitetski centar pomoravlja i Srbije… Daćemo i stotinu stipendija najboljim studentima… Dovršićemo i zgradu, predviđenu za srednju školu i daćemo je studentima Megatrenda, našoj deci… Takođe, svi studenti Megatrenda imaće besplatne ulaznice za naš akva-park, zoološki vrt i muzej voštanih figura… Svašta je Palma obećavao, na platou ispred prostora, koji je dat Megatrendu za organizaciju studija. Prostor je bio u novogradnji, na periferiji Jagodine, kada se sa autoputa iz pravca Beograda ulazi u Jagodinu. Ni prisutni, a ni tek upisani studenti, njih stotinak, nisu mogli da uđu u pomenuti prostor, pošto je bio mali, ispresecan nosećim stubovima, neadekvatan. Međutim, Palma je ubedio rukovodstvo Megatrend univerziteta da je to dobar prostor, da je privremen i da će, od naredne školske godine, studenti biti u perfektnom prostoru, koji će, do tada, biti završen.

Glavni deo ove priče o lopovima, počinje upravo sa početkom školske godine u Jagodini. Naime, Palma nije hteo da priča o ceni zakupa pomenutog prostora, pre nego što je školska godina počela. „Dogovorićemo se lako, sa mojim prijateljem, vlasnikom“, govorio je Dragan Marković Palma. A, vlasnik, sa kojim je Palma, očigledno imao dogovor, dao je, bez mogućnosti pregovora, cenu od 11 evra po kvadratu!!! Cena zakupa je, dakle, na periferiji Jagodine, bila veća, nego u centru Beograda u to vreme!!! Palma je rekao profesoru Jovanoviću: „Prihvati to sada, pa ćemo to kompenzovati“. Naravno, nije kompenzovao, pošto su se on i Vlada Radovanović, vlasnik prostora – očigledno „talili“: pola-pola! Takođe, Palma nije ispunio ni jedno, od javno datih obećanja, kao ni jedan dogovor sa Univerzitetom. Megatrend je prestao da plaća zakupninu, tražeći da se ista usaglasi sa nivoom zakupa poslovnog prostora u Jagodini. Posle više pokušaja, do sastanka nikada nije došlo, pošto je Palma stalno bio zauzet! I Vlada Radovanović, zvani „koka-kola“, tužio je Megatrend univerzitet. Sudski spor trajao je više od četiri godine! Megatrend je uspevao da dobije na prvom i drugom stepenu, ali ne i na Apelacionom sudu. Palma je i tu, izgleda, umešao prste. Iako je, više puta, bio pozivan kao svedok – nikada se nije pojavio na sudu!

Presuda Megatrendu je postala izvršna i sa naduvanim kamatama, iznosi 10 miliona dinara! Rezultat toga je da zaposlenima na ovom univerzitetu kasne plate. Megatrend se povlači iz Jagodine.

Lopovi su, opet, pobedili!

Mića Jovanović nam se na kraju u telefonskom razgovoru iz Kana poručio da je palma veliki lažov i zakleo se u sina da je sve plaćao, čak da je struju plaćao 30 posto više jer je pomenuti Vladan, vlasnik prostora uveo svoje grejanje koje je bilo skuplje od centralnog i da je godinama pokušavao da dođe do Palme i da se dogovore i reše problem, ali da Palma nikada nije bio tu. Jovanović kaže da je čak hteo da dođe i u Paraliju u Grčkoj kako bi se izgladili odnosi, ali da ga je ovaj očigledno izbegavao i reketirao zajedno sa vlasnikom ortakom koji je vlasnik prostora.

Marković nam je rekao da će sada „tužiti prevaranta Jovanovića koji ga blati i preko sajta i gde stigne, te da će ga tužiti po četiri osnove. Za visoku cifru od 10 miliona Palma tvrdi da je kriv sam Jovanović koji je odugovlačio postupak tražeći razna veštačenja i procesne radnje koje je sve plaćala Visokogradnja da bi ostala u sporu. I da je veliki deo tih obaveza na osnovu komuunalnih troškova, struje, vode i grejanja koje nisu nikako plaćali. On je lažov i prevarant a veliki intervju ću vam dati kada ga i ja dobijem na sudu, završio je Palma.

Gradiša KATIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *