TO MU JE BILA ŽELJA: Ovde će biti sahranjen Vladika valjevski Milutin!

Episkop valjevski Milutin biće sahranjen u sredu u porti Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu, ali bez prisustva vernika.

Vladika Eparhije valjevske preminuo je pretprošle noći u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od posledica oboljenja korona virusom.

Vest o njegovoj smrti potresla je vernike, ali po informacijama u samoj Eparhiji, episkop Milutin će biti sahranjen bez prisustva vernika.

Po vladikinoj želji, on će biti sahranjen u porti Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, a sahrani u sredu će prisustvovati dva arhijereja, jedan đakon i dva sveštenika.

Razlog za ovakvu odluku je poštovanje zabrane okupljanja, a sagovornici iz Eparhije navode da je vladika bio jedan od prvih velikodostojnika SPC koji je izdao naredbu sveštenstvu na području eparhije da se ne vrši osvećenje uskršnje vodice kako bi se smanjio kontakt između građana i ispoštovale mere zabrane kretanja i okupljanja.

Episkop Milutin rođen je 1949. u selu Mijači u okolini Valjeva, zamonašio se 1963. godine, kada je imao samo 14 godina i imao je najduži monaški čin u Saboru SPC. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.

Po šest meseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari. Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994, arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužnosti starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je posavotamnavski arhijerejski namesnik, od početka 2003. godine i zamenik episkopa Lavrentija.

Arhejerejski sabor Srpske pravoslavme crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon tri godine poverena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gde je ustoličen 24. septembra. 2006. godine.

Izvor: Espreso

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *