Tomislav Nikolić: Od srca želim nezavisnost Srpske!

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić poželeo je Republici Srpskoj nezavisnost i samostalnost i tako na proslavi Dana RS u Banjaluci iskoračio iz okvira zvanične politike države koju i dalje predstavlja kao predsednik vladinog Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom.

Inače, kako je više puta naglašavano iz državnog vrha Srbije, naša zvanična politika je poštovanje Dejtonskog sporazuma i očuvanje celovitosti BiH.

On je rekao da bi voleo da se Srbima iz Srpske u narednom periodu omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije, te da treba razgovarati o tome da predstavnici Srba iz okruženja i dijaspore budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji. Dodik je podsetio na praksu Hrvatske i Mađarske, koje su dale državljanstvo Hrvatima i Mađarima ma gde da žive, pa bi to, prema njegovim rečima, mogao biti novi korak i opšte srpske integracije, koja je neophodna.

– Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S tog puta ne sme se skrenuti. I biće još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna: Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini – izjavio je Nikolić, primajući Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS.

Proslavu u Banjaluci uveličali su generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković i ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević. Proslavi su prisustvovali i predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov, kao i Aleksandar i Katarina Karađorđević.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *