Tramp briše grehe prema Srbiji!

Dolazak Donalda Trampa u Beograd bila bi snažna poruka svima u regionu da je naša zemlja za SAD ključna na Zapadnom Balkanu, ali i prilika ispravljanja politike koju su prethodne vašingtonske administracije vodile prema Srbiji.

Ovako sagovornici „Novosti“, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović i nekadašnji ambasador Ivo Visković „mere“ efekte Trampove posete koju je na Ist Riveru ugovorio predsednik Aleksandar Vučić. Ono što je godinama unazad delovalo kao „nemoguća misija“ – da posle skoro četiri decenije ponovo prvi čovek SAD bude gost u Beogradu – moglo bi da postane realnost već tokom 2018.

Dolazak Trampa bi, smatra Jovanović, bio značajan zaokret, jer je Balkan na periferiji američkih interesa već duže vreme:

– Ako Tramp bude zavetnik svojih reči da mu je Amerika na prvom mestu i da se neće mešati u poslove drugih država i razbijati ih, njegova poseta Srbiji imala bi mnogo više od simboličnog značaja. Pogotovo imajući u vidu politiku koju su SAD vodile prema Srbiji i Jugoslaviji u poslednjih 25 godina. Tramp sada ima šansu da na neki način povrati istorijsko prijateljstvo koje su SAD i Srbija imali, pogotovo kao saveznici u oba svetska rata, i da uspostavi pozitivan doživljaj Amerike na ovim prostorima.

Za ambasadora Viskovića, dolazak šefa Bele kuće imaće veliku težinu za Srbiju i njenu poziciju u međunarodnoj areni. On podseća da posete predsednika velikih sila znače da oni tu zemlju tretiraju kao sebi blisku i prijateljsku:

– Ta poseta mora se dugo i pažljivo pripremati, posebno kada je reč o temama koje će se naći na stolu i porukama koje će u vezi sa njima biti poslate. Tu pre svega mislim na kosovsko pitanje, oko kojeg se Beograd i Vašington slažu da se ne slažu.

Naši sagovornici kažu da će poseta Trampa biti visoko na radaru interesovanja Moskve, kao što su i dolasci ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva bili pod „reflektorima“ Vašingtona, ali ne očekuju da ona uzdrma naše odnose sa Kremljom.

Izvor: Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *