Tramp poručio Pjongjangu: Vojska SAD je spremna!

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da „čeka da vidi“ da li će se severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo „angažovati u konstruktivnom dijalogu“.

Tramp je upozorio da je vojska SAD „spremna ako treba“ da odgovori na nesmotrene akcije Pjongjanga.

Tramp je otvorio vrata diplomatiji samo nekoliko sati nakon što je otkazao samit sa Kimom, koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru, a za krah pregovora okrivio je severnokorejskog lidera.

Tramp je novinarima rekao da će SAD održati sankcije protiv Pjongjanga i da se „maksimalni pritisak na čelu sa SAD nastavlja“, prenosi AP.

Upozorivši da je vojska SAD „spremna da, ako treba, odgovori na nesmotrene akcije“ Severne Koreje, američki predsednik je naveo da je u kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom i da su oba saveznika spremna da ponesu veliki deo finansijskog tera „ukoliko ih zadesi takva nesrećna situacija“.

Dijalog sa Severnom Korejom, napomenuo je Tramp, donedavno je bio dobar, prenosi Rojters.

Tramp je izrazio nadu da će Kim Džong Un učiniti ono što je dobro za njegov narod.

Rekao je i da bi samit mogao da se održi kasnije u budućnosti.

Na pitanje da li misli da bi otkazivanje samita moglo da poveća mogućnost izbijanja rata, američki predsednik je odgovorio:

„Videćemo šta će se dogoditi“.

SAD su, poručio je Tramp, spremnije nego ikada pre da se suprotstave bilo kakvoj pretnji Severne Koreje, navodi britanska agencija.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog „ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju“.

„Radovao sam se unapred što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak“, napisao je Tramp u pismu severnokorejskom lideru.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *