Tramp šalje Vučiću plan za Kosovo

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću narednih nedelja biće predstavljen dokument o rešavanju pitanja Kosova i Metohije koji su pripremile Sjedinjene Američke Države. Novi pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel dolazi sutra u Beograd i nije isključena mogućnost da srpskim vlastima predoči nacrt teksta koji se tiče statusa južne srpske pokrajine i može da odredi budući strateški pravac naše države.

Dokument Vašingtona sadrži četiri tačke i predviđa da Zajednica srpskih opština (ZSO) dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture. ZSO bi bila tesno institucionalno povezana s potpredsednikom kosovske vlade, koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja. Od Beograda se, zauzvrat, očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije. Prihvatanjem uslova, našoj zemlji bi bio omogućen ulazak u EU i SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni. Odnosno, ako bi Beograd i predsednik Vučić odbili paket SAD, usledila bi blokada evrointegracija Srbije i gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ozbiljan udarac za srpsku privredu.
Ovaj predlog administracije američkog predsednika Donalda Trampa, prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, nije pronalazak kompromisnog rešenja o statusu KiM.

– A predsednik Vučić je kazao da neće prihvatiti ništa sem fer kompromisa. Ne nudi se ništa novo, već samo reciklirani plan Martija Ahtisarija, i to manje nego što je nudio i sam Ahtisari. Srbija je pre 12 godina odbila Ahtisarijev plan, kada su SAD bile na vrhuncu snaga, pa nema logike da ga prihvati sada kada Amerika gubi geostrateški rat sa Rusijom i Kinom – navodi Anđelković.
On smatra da nisu ostvarive pretnje o blokadi investicija i puta Srbije ka EU.

– I 2006. su pretili da će blokirati put evropske integracije Srbije, pa se to nije desilo. Konačno, nije EU iznad nacionalnih interesa. To je manja šteta nego da popustimo jer, kada se to jednom desi, onda ne postoji garancija da im jednog dana neće pasti na pamet da traže i Vojvodinu i Rašku oblast – navodi Anđelković.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da se na ovaj način Vašington priprema za novu fazu dijaloga, koji bi trebalo da bude nastavljen u maju.

– SAD definišu strategiju prema Srbiji i pokazuju da će pratiti dijalog. Ovo su poznati stavovi Amerike – da podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da insistiraju da se ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Nije to poziv da Beograd prizna nezavisnost, niti da glasa za članstvo Kosova u UN, jer je za to neophodno obezbediti 127 glasova – ocenjuje Janjić.

Amerika se, kako pišu Večernje novosti, odlučila na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju, ali i zbog sve glasnije priče o podeli KiM jer Vašingtonu ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke. Pretpostavlja se da bi ovom inicijativom SAD mogla da padne u drugi plan priča evropskih zvaničnika o „pravnoobavezujućem sporazumu Beograda i Prištine“.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *